Vajcia sú považované za jedny z najvýživnejších potravín, ktoré môžeme konzumovať. Sú plné bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú pre náš organizmus nevyhnutné.
Jedno vajce obsahuje približne 6 gramov bielkovín. Tie sú základnou stavebnou jednotkou buniek, sú nevyhnutné pre rast a opravu tkanív, taktiež pomáhajú udržať si svalovú hmotu a zlepšiť metabolizmus.
Vajcia sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín A, K, D, vitamín E, vitamín B12, železo a zinok. Vitamín D a vápnik, ktoré sú tiež obsiahnuté v žĺtku vajíčka, sú dôležité pre zdravie kostí a zubov. Déčko tiež pomáha pri absorpcii vápnika a fosforu. Vitamín E je antioxidant, ktorý chráni naše bunky pred poškodením, zatiaľ čo vitamín B12 je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a fungovanie nervového systému.
Železo, zinok selén a fosfor sú nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu, udržanie zdravia imunitného systému, dôležité sú aj pre zdravie kostí, svalov a krvi. Vitamín A je dôležitý pre zrak a imunitu, biotín zase pomáha pri tvorbe keratínu, ktorý tvorí vlasy, nechty či pokožku a udržuje ich zdravie.
Vajcia obsahujú tuky, ale väčšinu z nich tvoria zdravé tuky. Obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie nášho tela a pomáhajú pri absorpcii niektorých vitamínov.
Ďalšie benefity vajíčok nájdete na ďalšej strane ►►►