MENU
zdravy-zivot

7 základných byliniek do kuchyne. Varia s nimi aj šéfkuchári

Portrait,Of,Woman,Indoors,At,Home,,Carrying,Box,With,Herbs.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

7 základných byliniek do kuchyne. Varia s nimi aj šéfkuchári

Viete, ktoré bylinky by ste mali mať vždy po ruke, aby ste vyčarovali jedlo hodné majstra? Tieto sú základ!

Rozhodujúcim faktom, kedy pridať bylinky do jedla, je, či ich máte čerstvé, sušené, mrazené či v inak upravenej forme.
Sušené byliny potrebujú prejsť varom, čerstvé určite nie, pretože tým ich aróma i chuť zaniká. To platí aj pre mrazené rastliny. Preto ich do pokrmu pridávajte až na konci varenia, keď už je jedlo hotové a odstavené z plameňa.

Výnimkou môže byť, keď zapekáte jedlo s viacerými vrstvami, napríklad obľúbené lazane. Čerstvé bylinky môžete pridať medzi jednotlivé vrstvy pred pečením, nikdy však nie navrch, pretože by sa spálili.

1. Petržlenová vňať 

Nie každému chutí, ale každý o nej vie, že je bohatá na vitamíny a má jedinečnú arómu. Pridáva sa v prvom rade do polievok, nátierok, k zemiakom či k duseným jedlám i rybám. Bez problémov ju môžete mať poruke celý rok, pretože porastie v črepníku na svetlom a teplom mieste. Prípadne si ju môžete zmraziť a s mrazenou vňaťou môžete pracovať rovnako ako s čerstvou. Do jedla ju vždy pridávajte, keď už je dovarené, ale stále horúce. So sušenou bylinkou môžete jedlo aj variť. Bude mať dostatok času, aby uvoľnila vôňu i chuť.

TIP: Do vývaru pridajte nasekanú čerstvú vňať, až keď je polievka dovarená a horúca. Vzhľadom na dlhé varenie pridávajte sušenú vňať pred koncom varenia a mierne povarte. 

Posviatočné trávenie upokojí petržlenová vňať.Posviatočné trávenie upokojí petržlenová vňať.
Zdroj: Shutterstock

 

Petržlenová vňať má silné antibiotické a antiseptické účinky. Výborne podporuje imunitu, aj pevnosť kostí. Petržlenové maslo by preto mali jesť najmä ženy v menopauze, ktorým hrozí osteoporóza. Aj mladšie ženy ho však ocenia, najmä preto, že upravuje nepravidelnú menštruáciu.

Vedeli ste?

Petržlen je hlavnou ingredienciou do „slimačieho“ masla. Francúzi ho vyrábajú tak, že do 125 g masla pridajú: 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, cesnak podľa chuti, morskú soľ a mleté čierne korenie. Rozmixujú a dajú schladiť. Tradične ho nechajú roztopiť na horúcich slimákoch, ale vy ho môžete pridať aj ne pečené kurča alebo ryby.

Pokračovať Ďalej (1/8)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor