Tajné signály nášho tela. Čo znamená chuť na čokoládu, čipsy alebo chlieb?
29. 3. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:38)

Zdroj: Shutterstock
Prečo máme takú intenzívnu chuť na rôzne jedlo? Niekoho to chytá cez deň, niekoho večer pri televízore a niekoho aj v noci. Odborníci poukazujú na signály nášho tela, ktoré by sme mali vedieť identifikovať.
Túžba dať si čokoládu alebo rozbaliť balíček lupienkov môže byť však spôsob, akým telo chce niečo naznačiť. Sú odborníci, čo si myslia, že telo upozorňuje na nedostatok živín a iní odborníci len stroho tvrdia, že ide len o potešenie zmyslov.
Chuť na sladké
Zdroj: Shutterstock
Chuť na sladké jedlá je možné obmedziť doplnkom chrómu.
Sem patrí všetko sladké, od čokolády, cez koláče, gumené medvedíky až po sušienky. Tí, čo mávajú neustupujúce chute na sladké vedia, o čom je reč. Túžba po cukre neutícha aj keď dobre vedia, ako rafinovaný cukor škodí.
Odborníci tvrdia, že neochvejnú chuť na sladké vyvoláva zníženie hladiny cukru v tele. Totiž, keď jeme, hladina cukru stúpa a uvoľňuje sa inzulín. Pritom však rafinovaný cukor a sacharidy zasiahnu krvný obeh veľmi rýchlo a spôsobia nerovnováhu cukru v krvi. Telo musí uvoľniť viac inzulínu, aby sa s týmto stavom vysporiadalo.
Táto rovnica týmto nekončí. Problém je rýchlo rastúca a klesajúca hladina inzulínu. „Keď sa s tým telo vysporiada, hladina cukru v krvi klesne, ale keďže ste vygenerovali uvoľnenie veľkého množstva inzulínu, hladiny klesnú príliš nízko a čoskoro budete mať znova chuť zahryznúť do tabuľky čokolády. Čím viac sladkostí zjete, tým viac po nich budete túžiť,“ uviedla odborníčka na výživu doktorka Marylin Glenvilleová pre Daily Mail.
Podľa britského výskumníka v oblasti stravovania doktora Dueane Mellora ide o to, že „naša biológia sa vyvinula tak, že keď nemáme istotu ďalšieho jedla, naše telo má tendenciu povzbudzovať nás, aby sme jedli kaloricky bohaté jedlá, ako sú napríklad dezerty.“
Podľa doktorky Glenvilleovej je možné obmedziť chuť na cukor pomocou výživového doplnku chrómu. Je to stopový prvok, ktorý môže v tele hrať úlohu pri normálnej funkcii inzulínu.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
Chuť na slané
Zdroj: Shutterstock
Túžba po slanom môže znamenať nízke hladiny elektrolytov.
Niektorí ľudia inklinujú v chuťových túžbach po slanom ako sú chrumky, čipsy, slané arašidy a iné solené potraviny. To môže znamenať nízke hladiny elektrolytov. Ide hlavne o draslík a sodík, ktoré udržiavajú rovnováhu telesných tekutín. Taktiež majú za úlohu kontrolovať hladký chod svalov a nervov.
Slané jedlá majú vysoký obsah sodíka a telo tým podľa odborníkov naznačuje, že ho potrebuje viac, aj keď len o malé množstvo. Sodík je dôležitý minerál, ktorý pomáha regulovať aj krvný tlak.
„Ak máte chuť na slané, môže to znamenať, že máte príliš nízku hladinu sodíka, zvyčajne v dôsledku dehydratácie, po cvičení, chorobe alebo po pití alkoholu,“ uviedla Shona Wilkinsonová, londýnska odborníčka na výživu.
Príliš veľa slaných jedál ale môže spôsobiť, že si telo na tieto úrovne zvykne a chuť bežných jedál už nebude pre neho výrazná a bude vás povzbudzovať pridať viac soli. Podľa Eleanor McClellandovej, odborníčky na zdravé stravovanie, túžba po slaných jedlách môže naznačovať aj nedostatok bielkovín. Vyskúšať treba napríklad orechy, pražené strukoviny alebo fazuľu.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
Chuť na chlieb
Zdroj: Shutterstock
Chuť na cestoviny môže mať viacero príčin.
Niektorí ľudia nevedia odolať pokušeniu v podobe chleba alebo cestovín, ktoré obsahujú ťažké sacharidy. Dôvodov pre túto túžbu môže byť viac a to vrátane stresu. Dietologička Lindsay Pleskot hovorí o mozgu, ktorý, „ak sa necítime bezpečne, môže zvýšiť túžbu po rýchlej energii, ktorú si uložíme na neskôr." A to vrátane chleba, cestovín, koláčov a iných dobrôt.
Iné príčiny túžby po sacharidoch zahŕňajú potrebu regulovať klesajúcu náladu, pretože príjem sacharidov je spojený s uvoľňovaním hormónu šťastia serotonínu. Príčinou chuti do jedla môže byť aj jeho obmedzovanie. Telo reaguje tak, že zvýši hladiny hormónu hladu ghrelínu, aby nás donútil hľadať niečo pod zub a prijať energiu.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►
Chuť na čokoládu
Zdroj: Shutterstock
Chuť na čokoládu môže znamenať nízke hladiny horčíka.
Dali by ste si len malý kúsok a za chvíľku zistíte, že ste zjedli celú tabuľku čokolády? Za touto túžbou sa môže skrývať nedostatok horčíka, ktorého, podľa odborníkov, vo svojej strave prijíma nedostatok až 80 percent populácie.
Horká čokoláda môže byť dobrým zdrojom horčíka, ale podľa odborníka na výživu Vidushi Binaniho „by sme museli zjesť až šesť porcií, aby sme dosiahli optimálny denný príjem. A to je príliš veľké množstvo cukru pre organizmus.“
Horčík je možné doplniť napríklad kešu orieškami, mandľami, para orechmi či tekvicovými semienkami. Obmedzí sa tak túžba po sladkom a budete sa cítiť sýto.