MENU
zdravy-zivot

Tajné signály nášho tela. Čo znamená chuť na čokoládu, čipsy alebo chlieb?

Zrejme každý z nás sa už stretol s neoblomnou túžbou po konkrétnom jedle či potravine.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Tajné signály nášho tela. Čo znamená chuť na čokoládu, čipsy alebo chlieb?

Prečo máme takú intenzívnu chuť na rôzne jedlo? Niekoho to chytá cez deň, niekoho večer pri televízore a niekoho aj v noci. Odborníci poukazujú na signály nášho tela, ktoré by sme mali vedieť identifikovať.

Túžba dať si čokoládu alebo rozbaliť balíček lupienkov môže byť však spôsob, akým telo chce niečo naznačiť. Sú odborníci, čo si myslia, že telo upozorňuje na nedostatok živín a iní odborníci len stroho tvrdia, že ide len o potešenie zmyslov.

Chuť na sladké

Chuť na sladké jedlá je možné obmedziť doplnkom chrómu.Chuť na sladké jedlá je možné obmedziť doplnkom chrómu.
Chuť na sladké jedlá je možné obmedziť doplnkom chrómu.
Zdroj: Shutterstock

Sem patrí všetko sladké, od čokolády, cez koláče, gumené medvedíky až po sušienky. Tí, čo mávajú neustupujúce chute na sladké vedia, o čom je reč. Túžba po cukre neutícha aj keď dobre vedia, ako rafinovaný cukor škodí.

Odborníci tvrdia, že neochvejnú chuť na sladké vyvoláva zníženie hladiny cukru v tele. Totiž, keď jeme, hladina cukru stúpa a uvoľňuje sa inzulín. Pritom však rafinovaný cukor a sacharidy zasiahnu krvný obeh veľmi rýchlo a spôsobia nerovnováhu cukru v krvi. Telo musí uvoľniť viac inzulínu, aby sa s týmto stavom vysporiadalo.

Táto rovnica týmto nekončí. Problém je rýchlo rastúca a klesajúca hladina inzulínu. „Keď sa s tým telo vysporiada, hladina cukru v krvi klesne, ale keďže ste vygenerovali uvoľnenie veľkého množstva inzulínu, hladiny klesnú príliš nízko a čoskoro budete mať znova chuť zahryznúť do tabuľky čokolády. Čím viac sladkostí zjete, tým viac po nich budete túžiť,“ uviedla odborníčka na výživu doktorka Marylin Glenvilleová pre Daily Mail.

Podľa britského výskumníka v oblasti stravovania doktora Dueane Mellora ide o to, že „naša biológia sa vyvinula tak, že keď nemáme istotu ďalšieho jedla, naše telo má tendenciu povzbudzovať nás, aby sme jedli kaloricky bohaté jedlá, ako sú napríklad dezerty.“

Podľa doktorky Glenvilleovej je možné obmedziť chuť na cukor pomocou výživového doplnku chrómu. Je to stopový prvok, ktorý môže v tele hrať úlohu pri normálnej funkcii inzulínu.

Článok pokračuje na ďalšej strane  ►►►

Pokračovať Ďalej (1/4)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor