Túžba dať si čokoládu alebo rozbaliť balíček lupienkov môže byť však spôsob, akým telo chce niečo naznačiť. Sú odborníci, čo si myslia, že telo upozorňuje na nedostatok živín a iní odborníci len stroho tvrdia, že ide len o potešenie zmyslov.
Chuť na sladké
Sem patrí všetko sladké, od čokolády, cez koláče, gumené medvedíky až po sušienky. Tí, čo mávajú neustupujúce chute na sladké vedia, o čom je reč. Túžba po cukre neutícha aj keď dobre vedia, ako rafinovaný cukor škodí.
Odborníci tvrdia, že neochvejnú chuť na sladké vyvoláva zníženie hladiny cukru v tele. Totiž, keď jeme, hladina cukru stúpa a uvoľňuje sa inzulín. Pritom však rafinovaný cukor a sacharidy zasiahnu krvný obeh veľmi rýchlo a spôsobia nerovnováhu cukru v krvi. Telo musí uvoľniť viac inzulínu, aby sa s týmto stavom vysporiadalo.
Táto rovnica týmto nekončí. Problém je rýchlo rastúca a klesajúca hladina inzulínu. „Keď sa s tým telo vysporiada, hladina cukru v krvi klesne, ale keďže ste vygenerovali uvoľnenie veľkého množstva inzulínu, hladiny klesnú príliš nízko a čoskoro budete mať znova chuť zahryznúť do tabuľky čokolády. Čím viac sladkostí zjete, tým viac po nich budete túžiť,“ uviedla odborníčka na výživu doktorka Marylin Glenvilleová pre Daily Mail.
Podľa britského výskumníka v oblasti stravovania doktora Dueane Mellora ide o to, že „naša biológia sa vyvinula tak, že keď nemáme istotu ďalšieho jedla, naše telo má tendenciu povzbudzovať nás, aby sme jedli kaloricky bohaté jedlá, ako sú napríklad dezerty.“
Podľa doktorky Glenvilleovej je možné obmedziť chuť na cukor pomocou výživového doplnku chrómu. Je to stopový prvok, ktorý môže v tele hrať úlohu pri normálnej funkcii inzulínu.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►