Kedy ste si naposledy pochutili na klasickom hlávkovom šaláte? Hoci sa na neho pri mnohých výraznejších listových zeleninách pozabudlo, jeho neutrálna chuť je v kuchyni výhodou. Možno ho totiž dochutiť oveľa výraznejšími zálievkami, ako napríklad obľúbenú čakanku šalátovú, pri ktorej musíte byť trochu opatrnejší kvôli jej horkastej chuti. Na vymiešanie zálievky či dresingu vám na chate či záhrade môže poslúžiť aj malá fľaštička od džemu so šraubovacím viečkom. Zvyšok zálievky v nej môžete uchovať v chladničke niekoľko dní.
1. Vyskúšajte základ
K najtradičnejším zálievkam, ktorá tvorí základ väčšiny šalátov patrí balzamiková. Na štyri porcie šalátu si ju pripravíte z 1 lyžičky medu, 1 lyžičky dijonskej horčice, 2 lyžičiek balzamikového octu, soli, korenia a 4 lyžičiek olivového oleja. Najskôr zmiešajte med, horčicu, balzamikový ocot so soľou a korením. Až potom pridajte olej a vymiešajte do hladka.