Reč je o paprike. Všetky jej druhy sú bez ohľadu na farbu významnou zásobárňou vitamínov. Vedeli ste, že vitamínu C je v nej viac ako v citrónoch? Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, fosfor, železo a horčík.
Zelená
Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej. „Už 3 papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," pripomenul na sociálnej sieti Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.
Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach. „Kapsaicín zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok," priblížil RÚVZ.
Žltá a oranžová
Žlté papriky sú zas vhodné pre oči a tie oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. „Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené a, navyše, aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice," doplnil RÚVZ.