Recepty, pri ktorých musíte celé dni dokrmovať kvások a potom sa starať, aby prežil v chladničke do ďalšieho pečenia, sú síce fajn, ale pre začiatočníka alebo toho, kto nemá príliš veľa času, trošku náročné. Perfektné čerstvé žemličky si ale dokážete upiecť aj z obyčajného kysnutého cesta, bez kuchynského robota a bez presného stopovania času, kedy cesto vykysne.
Potrebujete
- 470 ml studenej vody
- 1 až 1 a 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL (2 g) sušeného droždia alebo 6 g čerstvého droždia
- 3 a 1/2 pohára chlebovej múky (1 pohár = 250 ml alebo 130 g)
Postup
- Všetky prísady dajte do väčšej misy a pomiešajte opačným koncom varechy.
- Misu prekryte fóliou a nechajte položenú na kuchynskej doske. Vrátiť sa k vykysnutému cestu môžete za 8 až 24 hodín, ako sa vám hodí. (Super je večer pripraviť cesto a ráno sa pustiť do pečenia čerstvých žemličiek.)
- Cesto v mise opäť premiešajte opačným koncom varechy a premiestnite (vykydnite:) z misy na dobre pomúčenú dosku. Je veľmi lepkavé, nezľaknite sa.
- Rozdeľte ho na 8 rovnakých častí, z každej dobre pomúčenými rukami vytvarujte žemličku a položte na plech vystlaný papieroim na pečenie.
- Žemle zakryte kuchynskou utierkou a nechajte 30 až 60 minút oddychovať. Možno sa vám budú zdať akési nevykysnuté, ale žiadny strach. "Vstanú" pri pečení.
- Rúru vyhrejte na 230 °C a plech zo žemľami dajte na strednú poličku.
- Pečte 15 minút.
Dobrú chuť!