Reklama

Sú ríbezľové vína zdravé?  Vína z ríbezlí, čučoriedok, brusnice a ich vplyv na zdravie

Ilustračné foto.

Zdroj: WinePlanet.sk

Reklama

PR článok

Ovocné vína sú na Slovensku čoraz populárnejšie, predovšetkým ríbezľové víno ponúka príjemný chuťový zážitok znásobený pozitívnymi vplyvmi ríbezlí na zdravie.

Konzumácia primeraného množstva ríbezľového vína prináša celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Nájdeme v ňom okrem iného látku resveratol, ktorá zohráva významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.

Plody čiernej ríbezle v počte vzácnych vitamínov a minerálov predčí všetky ostatné bobule. Obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia. Uvádza sa, že na 100 g bobúľ od 150 až 220 mg, ďalej obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B. Sú taktiež zdrojom draslíka, vápnika, železa, vlákniny a silným antioxidantom. Vedia nám pomôcť napríklad pri hnačkách alebo problémoch s močovými cestami.

Zdroj: WinePlanet.sk

Ilustračné foto.

Prečítajte si tiež článok o účinkoch červeného vína - Červené víno ako liek.

Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vína. Kedysi sa ovocné víno vyrábalo viac menej len v domácich podmienkach z toho, čo sa pestovalo v záhrade. Niektorí si možno pamätajú ako potajomky pochlipkávali ovocné víno u babky zo skleneného decáka. Ovocné vína sa môžu vyrábať z rôznych druhov ovocia a môžu byť v kategórii šumivých vín, ľahkých suchých až po sladké vína. Na Hawai sa vyrába ananásové víno, v Austrálii šumivé mangové a na Floride je populárne limetkové víno. Aj u nás sa ovocné vína stávajú čoraz viac vyhľadávanými. Vznikajú nové vinárstva, ktoré sa zaoberajú výrobou ovocných vín, takými je napríklad vinárstvo Miluron alebo Pádár.

Zdroj: WinePlanet.sk

Ilustračné foto.

Aké sú zdravotné benefity ovocných vín

Výskumy dokazujú, že deci ovocného vína znižuje riziko demencie a pomáha pri riedení krvi. Obsahuje veľa vitamínov a má antioxidačné účinky. Avšak pozor by si mali dávať diabetici, pretože niektoré ovocné vína môžu obsahovať viac cukru.

Jesť denne dávku čerstvého ovocia je prospešné pre ľudské zdravie. Najkvalitnejšie ovocné vína sa vyrábajú z čerstvého ovocia bez konzervantov a enzýmov.

Brusnicové víno – brusnice majú schopnosť znižovať celkový cholesterol a tvz. „zlý“ LDL cholesterol. Obsahujú flavonoidy, ktoré zabraňujú infekcii močových ciest. Odporúča sa denne vypiť pohár brusnicovej šťavy alebo vína.

Víno z arónie – je výborné pri anémii a žalúdočných ťažkostiach. Sú zdrojom vitamínu C a posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Čučoriedkové víno – v Japonsku sa odporúča piť čučoriedkové víno pre lepšiu pamäť a zrak. Taktiež obsahuje vitamíny A, C a magnézium.

Zdroj: WinePlanet.sk

Ilustračné foto.

Ríbezľové víno – víno z čiernych ríbezlí podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje imunitu a štartuje celé telo.

Rakytníkové víno – o rakytníku sa hovorí ako o zázračnom ovocí 21. storočia. Rakytník má antidepresívne a antistresové účinky. Obsahuje vitamíny, kyselinu listovú a 60 rôznych antioxidantov.

Zdroj: WinePlanet.sk

Ilustračné foto.

Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet.sk a Corner & Co.

Vyberáme pre vás niečo PLUS