Tri až štyri prepeličie vajíčka sa rovnajú približne jednému slepačiemu. „Tvrdenie, že neobsahujú cholesterol alebo ho majú menej ako slepačie, je nepravdivé. V sto gramoch prepeličích vajec je takmer dvojnásobné množstvo cholesterolu v porovnaní so slepačími. Majú o niečo vyššiu energetickú hodnotu, nižší obsah vitamínu A a o niečo vyšší obsah železa. Ak má niekto alergiu na vaječnú bielkovinu, s najväčšou pravdepodobnosťou ju bude mať aj na bielkovinu prepeličieho vajíčka,“ upresňuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc. z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

Hodí sa aj pri diéte

Napriek tomu, že slepačie vajíčka prekonali obdobie zatracovania, postupne našli využitie aj v liečebnej výžive. Výhodou nie je len dobrá stráviteľnosť. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a tukov vás výborne zasýti pri pomerne nízkej energetickej hodnote. Jedno vajce má energetickú hodnotu približne 360 kJ. Ide asi o tri percentá denného energetického príjmu.

V sto gramoch prepeličích vajec je takmer dvojnásobné množstvo cholesterolu v porovnaní so slepačími.
 

Počítajte však s tým, že keď si pripravíte praženicu či volské oko, bude obsah energie vyšší. Za rastúcimi hodnotami sa skrýva príprava na tuku. „Podobnú energetickú hodnotu má napríklad sto gramov vareného hrachu, šošovice alebo uvarených zemiakov. Okrem rozličných redukčných diét sa ako koncentrovaná potravina využíva najmä vo výžive detí, starších osôb a rekonvalescentov,“ hovorí o jeho využití skúsená odborníčka Jana Jurkovičová. 

Pozor na uskladnenie

Najmä počas letných mesiacov sa oplatí dávať väčší pozor na dátumy spotreby vajíčok. Podľa odborníkov sú vajíčka stabilné asi štyri týždne po znesení. Nemusíte ich uskladňovať v chladničke, ak máte k dispozícii chladnejšiu komoru. Tam ich však nedržte dlhšie ako osemnásť dní. Na obale z obchodu máte uvedený dátum spotreby.

Ak máte domáce vajíčka, vždy si na ne napíšte dátum, budete sa v ich používaní ľahšie orientovať. Nezapamätáte si, ktoré sú znesené skôr. Určite ich neumývajte, lebo narušíte prirodzenú ochrannú vrstvu na škrupine. V prípade zašpinenia, jemne zotrite nečistoty suchou handričkou alebo mäkkou kefkou. Obal na vajíčka má ešte jednu výhodu. Aj v chladničke udrží stabilnú teplotu. Tá sa napríklad naruší, ak vyložíte vajíčka do dvier, ktoré otvárate často. Vajíčka tak prichádzajú o svoju kvalitu.