MENU
Zdravý život

Varovanie z krvných testov! Nebezpečné triglyceridy znížite malým trikom

Vysoká hladina triglyceridov môže byť tiež znakom:

  • cukrovky 2. typu alebo prediabetu
  • metabolického syndrómu - stavu, keď sa vysoký krvný tlak, obezita a vysoká hladina cukru v krvi vyskytujú spoločne, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení
  • nízkych hladín hormónov štítnej žľazy, teda hypotyreózy
  • niektorých zriedkavých genetických ochorení, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým vaše telo premieňa tuk na energiu

Zvýšené hladiny triglyceridov môžu byť vedľajším účinkom niektorých liekov ako sú napríklad diuretiká, estrogény a progestíny, retinoidy, steroidy, beta blokátory, niektoré imunosupresíva a niektoré lieky proti HIV.

Správne hodnoty triglyceridov

Správne hodnoty triglyceridov v dospelosti sú 0,68 až 1,69 mmol/l. Za rizikovú hladinu začíname považovať hodnoty nad 2 mmol/l, vysoká od 2,3 mmol/l a vyššie.

Ako ich dostať pod kontrolu?

Základom je pravidelné cvičenie. Aj keď sa vám nechce, stačí skutočne 30 minút denne fyzickej aktivity a môže to pomôcť znížiť hladiny triglyceridov a zvýšiť hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu.

Ďalším aspektom, ktorý treba zmeniť, je strava. Vyhýbať sa treba cukru a rafinovaným sacharidom. Obmedzte množstvo vypitého alkoholu, stavte na zdravšie tuky.

Už ste počuli náš podcast?

SPÄŤ
2/3
ĎALEJ

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor