MENU
zdravy-zivot

Strava podľa hodín: Jogurt srdcu prospeje večer, čo nikdy nejesť po obede?

Podľa štúdií jogurt srdcu prospeje skôr večer ako po obede.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Strava podľa hodín: Jogurt srdcu prospeje večer, čo nikdy nejesť po obede?

Naozaj sa oplatí jesť podľa budíka? Výsledky novej štúdie sme overovali u našich odborníkov.

Bola by úplná bomba vedieť, že nielen zloženie, ale aj správne načasovanie jedál nám pomôže predísť rakovine či srdcovo-cievnym chorobám. Všetky prospešné látky zo šalátu by sme tak oveľa lepšie zužitkovali napríklad večer ako ráno, čo by pomohlo mnohým lenivcom, ktorí zeleným porciám až tak veľa nedajú.

Čínski vedci z Harbin Medical University sa dom­nievajú, že k tomuto „hacku“ ľudstvo vôbec nie je ďaleko. Tvrdia to na základe analýzy výsledkov zdravotných záznamov vyše 21-tisíc účastníkov prieskumu v rámci National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) v rokoch 2003 až 2014. Na čo prišli?

Zradný škrob

Výskumníci respondentov rozdelili do troch skupín – jedna konzumovala prevažne „západné“ raňajky, obed a večeru, druhá hlavne ovocné a tretia zeleninové jedlá. Bez väčšieho počudovania vysvitlo, že „západniari“ mali o 44 % zvýšené riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia. Ovocná skupina zas znížené o 34 %zeleninová o 23 %.

Zaujímavé je už to, že ovocinári na rakovinu a srdce umierali menej ako zeleninári. No to nebolo hlavné prek­vapenie. Percentá predčasných úmrtí ovplyvnil aj čas, kedy ľudia jednotlivé chody konzumovali. Ak si dopriali občerstvenie s vysokým obsahom škrobu po akomkoľvek jedle, riziko skoršej smrti stúplo na 50 až 52 %. Ak jedli mliečny chod večer, ale nie po obede, riziko úmrtia na srdcovo-cievnu príčinu zas kleslo.

Čínski odborníci, ktorých štúdiu uverejnil minulý rok v júni Journal of the American Heart Association, túto skutočnosť pripísali pravdepodobnému vplyvu mliečnych výrobkov na kvalitu spánku.

Existujú teda konkrétne pravidlá na načasovanie konzumácie potravín tak, aby sme z nich vyťažili čo najviac prospešných účinkov? Pokračovanie na ďalšej strane....

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor