MENU
zdravy-zivot

3 chutné recepty, kde využijete staré pečivo. A bonus, ešte aj ušetríte

Smiling,Woman,Looking,Through,A,Bread,With,Heart,Hole
Zdravý život

3 chutné recepty, kde využijete staré pečivo. A bonus, ešte aj ušetríte

Je skvelé ušetriť pár peniažkov a k tomu sa dobre najesť. To sa vám podarí, pretože máme pre vás 3 recepty, kde zužitkujete staršie pečivo.

Tieto chutné tipy na využitie starého pečiva v receptoch sme dostali z redakcie Dobré jedlo.

Žemľovka na slano

ŽEMĽOVKANA SLANOŽEMĽOVKANA SLANO
Zdroj: Laura Witteková

Príprava: 20 minút, pečenie: 32 minút

Na 4 porcie budete potrebovať:

Na žemľovku:

  • 4 - 5 starších žemlí
  • 3 lyžice rozpusteného masla + na vymastenie misy
  • 250 g ricotty (môžete nahradiť aj tučným tvarohom)
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 3 vetvičky tymianu
  • 5 vajec
  • 125 ml mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g parmezánu
  • soľ, čierne korenie

Na petržlenovú zálievku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • zelený šalát

Postup:

  1. Žemle natrhajte na menšie kúsky, poukladajte na plech a dobre pokvapkajte maslom.
  2. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 5 - 7 minút, aby pečivo ostalo zlaté a chrumkavé.
  3. V mise zatiaľ zmiešajte ricottu, špenátové listy, tymian a opečené pečivo.
  4. Zmes preložte do vymastenej zapekacej nádoby.
  5. V druhej mise zmiešajte vajcia, mlieko, smotanu, cesnak, polovicu nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  6. Vajíčkovou zmesou zalejte ricottové žemle a vložte späť do rúry.
  7. Zapekajte približne 20 - 25 minút.
  8. Žemľovku vyberte z rúry, posypte zvyšným syrom a podávajte ešte teplú, pokvapkanú petržlenovou zálievkou vymiešanou z uvedených surovín.

Ďalší recept zo starého pečiva nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Prečo sa mi tvoria modriny bez príčiny? Sú nebezpečné?

Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.

čítať viac

Mám cukrovku a trápi ma sucho v ústach. Čo môže byť príčinou?

Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.

Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.

Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor