Skrehnutí po dlhých chladných mesiacoch potrebujeme telo poláskať správnymi živinami. Netreba po ne ani do obchodu, nájsť ich v divo rastúcej „zelenine” všade okolo. „Po zimnom období sú to zelené a silné jarné rastliny bohaté na minerály, vitamíny a stopové prvky. Od klasických rastlín sa odlišujú najmä tým, že nie sú šľachtené, vyživované priemyselným hnojivom alebo striekané proti plesniam a škodcom. Viete si ich sami nazbierať na prechádzke. Najlepšia je čerstvá divoká zelenina. Pred použitím ju treba dobre umyť a pridať na záver do jedla,” radí výživová od
1. Pažítka
Jej divý variant môžete nájsť na jar v lese takmer vo všetkých lesných lokalitách. „Vo všeobecnosti platí, že má nízke nároky na pestovanie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, selén, mangán, zinok a meď,“ odporúča ju Zdena Havettová pre zdravé trávenie, srdce a posilnenie imunity.