MENU
zdravy-zivot

Zorientujte sa v glykemickom indexe. Vyberte si potraviny, z ktorých nepriberiete

Young,Woman,Holds,A,Carrot,And,A,Bagel,In,A
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Zorientujte sa v glykemickom indexe. Vyberte si potraviny, z ktorých nepriberiete

Glykemický index je číslo, ktoré poskytuje informáciu o tom, ako rýchlo sa sacharidy v jedle premenia na glukózu a ovplyvnia váš hlad. Ideálne sú potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré zabezpečia optimálnu hladinu cukru v krvi, znížia váš apetít a ustrážia hmotnosť.

To, ako rýchlo sa sacharidy v potravine vstrebávajú a ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi vyjadruje glykemický index (GI) na stupnici od 0 po 100. Čím nižšie číslo potravina má, tým menej ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Potraviny a glykemický index

Každá potravina určitým spôsobom ovplyvňuje hladinu krvného cukru, a to v dôsledku kombinácie obsahu sacharidov, minerálnych látok a živín.

  • Najvýznamnejšie pôsobí kombinácia cukor a škrob.
  • Naopak, bielkoviny a tuky neovplyvňujú vylučovanie inzulínu.
  • Komplexné sacharidy sa trávia pomalšie ako jednoduché cukry a GI nezvyšujú tak rýchlo a výrazne.
  • Vláknina a tuky vstrebávanie spomaľujú, tým znižujú výslednú hodnotu GI jedla.

Niektoré potraviny spôsobujú, že vaša hladina cukru v krvi veľmi rýchlo stúpa. Je to preto, že sacharidy, ako sú rafinované cukry sa ľahšie menia na glukózu, ktorú telo používa ako zdroj energie.

Nízky GI majú potraviny s najnižším obsahom cukru a hladinu glukózy ovplyvňujú len mierne. Tieto sú najvhodnejšie na chudnutie a udržanie váhy.

Naopak, potraviny s vysokým GI obsahujú veľa cukru, ktorý sa rýchlo vstrebáva do krvi a výrazne zvyšuje hladinu glukózy, čím sa vylúči väčšie množstvo inzulínu. Hladina cukrov v krvi zase začne kolísať. Čím je vyššia a častejšia konzumácia potravín s vysokým GI, tým vyššia je tvorba tuku z nadbytočne prijatých cukrov. Po zjedení takýchto potravín rýchlo vyhladnete, a máte chuť na ďalšie kalorické jedlo, v dôsledku čoho priberáte.

Zoznam potravín s nízkym GI nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/5)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dá sa zelený zákal operovať? Alebo existuje iná liečba?

Zelený zákal, glaukóm, je zákerné očné ochorenie, ktorého nástup človek necíti, nič ho nebolí. Postihuje však zrakový nerv a v prípade zanedbania preventívnych prehliadok a včasnej diagnostiky môže skončiť slepotou. Vyliečiť zelený zákal nie je úplne možné, no progres ochorenia sa dá vhodne nastavenou liečbou výrazne spomaliť. Liečba je konzervatívna formou kvapiek, no ak je táto forma nepostačujúca, je možné podstúpiť aj operačný zákrok. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ani ten nevylieči poškodený zrakový nerv.

čítať viac

Potrebujem povzbudiť pamäť. Aké doplnky a strava je na to dobrá?

Na posilnenie pamäti sú okrem ginka vhodné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. V mozgových bunkách podporujú neuroplasticitu, prenos nervových vzruchov a zvyšujú kognitívne funkcie – pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa. V klinických štúdiách bol zaznamenaný aj ich benefit pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Omega-3 nenasýtené kyseliny si človek nevie vytvoriť sám a preto ich musí prijímať z potravy. Bohaté na ne sú ryby, orechy, ľanové, konopné, chia semienka a rastlinné oleje. Na podporu funkcie mozgu môžete siahnuť aj po liekoch s účinnou látkou piracetam. Toto liečivo podporuje funkciu mozgových buniek a zvyšuje kognitívne funkcie. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné užívanie týchto doplnkov dlhodobo, tri a viac mesiacov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor