Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zbohom nafúknuté bruško! 8 príčin a tipov proti nadúvaniu

Väčšina žien má cysty menšie ako 10 centimetrov. Niektoré môžu ale dosahovať skutočne nadmerné veľkosti. Ženy majú pocit, že pribrali, k tomu ich trápia bolesti brucha a nadúvanie. Aj v takomto prípade by mali vyhľadať svojho gynekológa.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Adriana Fábryová

Plynatosť je nepríjemná a stretávame sa ňou všetci. Čo vám ju spôsobuje a ako sa nepríjemných pocitov zbaviť?

Príčiny nadúvania sú rôzne. Z tých vážnejších môže ísť o ochorenia žalúdka, pečene, tenkého a hrubého čreva či iných orgánov a psychický stres.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prečo vás stále nafukuje? Príčiny, ktoré nepodozrievate

    Najčastejšie ho má na svedomí nevhodné stravovanie. V tráviacom trakte sa tvoria nadbytočné plyny, ktorých sa hrubé črevo sa zbavuje priemerne 10 ráz za deň. Ak ostávajú v tele, vyvolávajú zdúvanie, kŕče, škvŕkanie a plynatosť.

    1. Vyhýbajte sa rizikovým potravinám

    Založte si denník, do ktorého si budete poctivo písať, čo ste každý deň zjedli. Robte tak minimálne mesiac. Snažte sa zistiť, ktoré potraviny vám nerobia dobre a vylúčte ich z jedálneho lístka.

    Tieto sú najrizikovejšie: čerstvý chlieb a pečivo, nedostatočne uvarené strukoviny, kapusta a kel, surová cibuľa a cesnak, veľmi sladké potraviny, šľahačka, mastné jedlá ako zemiakové hranolčeky, vyprážaná zelenina, surová strava, sýtené nápoje, káva.

    2. Konzumujte vhodné potraviny

    Pri príprave jedál používajte aníz, rascu, fenikel, bazalku, mätu a kôpor, ktoré podporujú trávenie. Jedzte nesladené jogurty, acidofilné mlieko, zakysanku. Dobré sú paradajky, čerstvá feniklová hľuza, mrkva, listové šaláty, cukina, banány, jablká. Z mäsa hydina, divina a jahňacina, z rýb losos a pangasius.

    Chrúmte tekvicové semienka. Obsahujú vitamín A, kálium a balastné látky, ktoré pôsobia proti nadúvaniu. Denne vám stačí hrsť semienok.

    3. Správne jedzte

    Pri hltavom a rýchlom jedení a pití sa do žalúdka dostáva vzduch. Jedzte pomaly, a sústa dôkladne rozžujte. Takto pomôžete tráviacemu traktu lepšie spracovať stravu. Jedzte menšie porcie a častejšie. Nežuvajte žuvačku.

    4. Otestujte sa na potravinovú intoleranciu

    Dajte si spraviť testy potravinovej neznášanlivosti. Intolerancia na lepok, laktózu či fruktózu sa prejavuje aj nadúvaním.

    5. Pite vodu a čaje

    Pite denne minimálne liter a pol tekutín, pomáhajú rozkladať potravu a odplavujú z tela odpadové látky. Pozor, nie minerálku či kolu, ideálna je voda. Môžete si do nej nakvapkať tri kvapky mätového éterického oleja v biokvalite.

    Vynikajúco pomáha pohár vlažnej citrónovej vody. Pite ju pravidelne ráno, na lačný žalúdok. Proti nadúvaniu spoľahlivo účinkujú aj nesladené čaje - feniklový, anízový, rascový, zázvorový či mätový.

    6. Masírujte si brucho

    Masírujte si brucho jemnými krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek. Tieto pohyby zodpovedajú prirodzeným záhybom čriev. Masáž si môžete robiť pravidelne aj preventívne.

    7. Priložte si na brucho termofor

    Fľaša alebo termofor s teplou vodou zmierňujú kŕče aj pocit tvrdého brucha. Na brucho si môžete priložiť aj vankúšik naplnený s levanduľou či čerešňovými kôstkami. Zohrejte ho predtým v mikrovlnke, aby bol teplý.

    8. Hýbte sa

    Máte zvyk prejsť sa po výdatnom obede či večeru vonku? Taká prechádzka podporuje trávenie a rýchlejšie zbaví črevo nadbytočných plynov. Ešte lepší je pravidelný pohyb a športovanie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS