Koľko soliť, aby to bolo zdravé? Na zmenu stačí jeden trik
14. 10. 2023, 18:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:39)

Zdroj: Shutterstock
Trochu si posolíte chlieb s maslom, uvaríte si cestoviny v slanej vode, pridáte štipku do cesta. Koľko soli skutočne potrebujete?
Podľa odborníkov je nadbytočný príjem soli problémom súčasnej stravy. Bežne sa denný príjem soli pohybuje medzi desiatimi až pätnástimi gramami. A to je príliš veľa.

Radšej menej
„Vzhľadom na skutočnosť, že zníženie jej príjmu má priaznivý účinok na krvný tlak, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča prijať maximálne päť gramov denne, respektíve príjem sodíka menej ako dva gramy denne. Odporúčanie sa týka všetkých s výnimkou tých, ktorí majú osobitné diéty pod dohľadom lekára,“ uvádza hneď na úvod dôležité čísla prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc. z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Minimálna denná dávka sodíka, ktorú potrebujeme ako náhradu jeho strát a pre správne fungovanie fyziologických funkcií organizmu, sa odhaduje na 180 až 200 miligramov denne. Je to desaťkrát menej ako odporúčaná maximálna denná dávka.“
Správna hladina
Soľ nemožno z jedálneho lístka úplne škrtnúť, lebo je dôležitá pre správne fungovanie organizmu. Určite však nesiahnite po soľničke pri každom hlavnom jedle a bez ochutnania si ho nedosáľajte. „Sodík je hlavným katiónom mimobunkovej tekutiny v tele. Je nevyhnutnou minerálnou látkou pre udržanie objemu cirkulujúcej krvi a má mimoriadny význam pre reguláciu krvného tlaku,“ hovorí o jeho úlohách odborníčka „Prítomnosť sodíkových iónov je nevyhnutná pri prenose nervových vzruchov, pri svalových kontrakciách, pre zachovanie srdcovej činnosti a pre normálnu funkciu buniek.“ Organizmus sa snaží zachovať správny obsah sodíka v krvi, lebo jeho nadbytok i nedostatok môže spôsobiť poruchy zdravia. Sodík však nepochádza len z kuchynskej soli. Prirodzene sa nachádza v potravinách aj v iných formách. Práve preto je jeho príjem zo soli často už nadbytočný.
Varenie si ustrážite
Solenie si môžete ustrážiť, avšak najväčší problém spôsobuje skrytá soľ, ktorú nájdete v bežných potravinách. Viac ako 70 percent sodíka prijatého potravou pochádza z priemyselne spracovaných potravín. Väčšinou plní funkciu konzervačnej látky. To je hlavný dôvod, prečo býva so znižovaním sodíka problém. Nejde teda o samotné solenie pri domácom varení. „Vysoký obsah soli nájdete napríklad v mäsových výrobkoch, údeninách, syroch, pekárenských výrobkoch a konzervovaných potravinách. Ide aj o nakladanú zeleninu, kvasenú kapustu, uhorky a podobne,“ vymenováva doktorka Jana Jurkovičová. „Pozor si treba dávať na dochucovadlá ako kečup či sójovú omáčku a instantné výrobky.“ Snažte sa vyhýbať slaným pochutinám, medzi ktoré patria hranolky, slané pukance, čipsy, slané oriešky alebo tyčinky. Výrobcovia majú povinnosť uvádzať na etiketách výrobkov obsah soli, takže sa môžete pri výbere jednoduchšie orientovať.
Počuli ste už náš podcast?