Bežne dostupné ovocie a zelenina, ale dokonca aj bylinky obsahujú látky zvané flavonoidy. Vedecké laboratória sa v súčasnom období začali podrobnejšie venovať práve ich výskumu. Zistilo sa, že môžu zásadne prispieť k lepšej ochrane voči vírusom, zlepšeniu imunity a majú obrovský potenciál v podpornej i v samotnej liečbe Covidu-19.
Antioxidanty s protivírusovým účinkom
Boj proti koronavírusu, ktorý napĺňa náš každodenný život, pozostáva z preventívnych a iných nápomocných opatrení. Väčšina z nás sa ich snaží dodržiavať, a čo najviac zvyšovať svoju odolnosť voči vírusom, ako najlepšie vie. Prírodné látky zvané flavonoidy môžu zásadne prispievať k lepšej odolnosti organizmu voči vírusom, a to vrátane Covidu-19.
„Flavonoidy majú na človeka množstvo pozitívnych účinkov. Tieto prírodné látky podporujú a budujú imunitu a majú protivírusové účinky, zaraďujú sa do skupiny antivirotík a antioxidancií – vychytávajú voľné radikály. Doposiaľ zrealizované štúdie opisujú, že niektoré z flavonoidov sa identifikovali ako sľubné antivírusové protilátky proti SARS a MERS na základe ich širokospektrálnej aktivity proti vírusovým infekciám,“ vysvetľuje biochemik MUDr. Oto Sova, CSc.. Ochorenie COVID-19 spôsobuje príbuzný týchto dvoch vírusov SARS-CoV-2.
Nová posila proti covidu a ďalším chorobám
Doposiaľ zrealizované štúdie poukazujú na obrovský potenciálny prínos flavonoidov v súčasnosti, nielen pre ich významný antivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok ale nie menej dôležitý je aj ich pečeň a srdce ochraňujúci a tiež protinádorový a analgetický, efekt, čo zvyšuje ich dôležitosť a váhu, aby sme ich v rámci našej životosprávy prijímali čo najviac.
Pred niekoľkým mesiacmi vyšla štúdia od slovenského počítačového chemika Martina Smieška pracujúceho na univerzite vo švajčiarskom Bazileji, v ktorej skúmal takmer 700 miliónov zlúčenín a ich schopnosť inhibovať nový koronavírus. Spomedzi 678 mil. zlúčenín bola vybraná aktívna zlúčenina prírodného pôvodu menom taxifolín. Ide rovnako o nádejný flavonoid, ktorý sa bežne vyskytuje v čokoláde, víne či v zelenom čaji.
Pred ochorením covid-19 pomôžu ochrániť aj antioxidanty v ďalších potravinách. Ktoré to sú?