Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skvelý do daždivého počasia: Čaj zo šalvie na nervy a proti rakovine

Šalviový čaj upokojí nervy, pôsobí aj proti vysokému tlaku a rakovine.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Šalviový čaj nie je len skvelým doplnkom kuchyne, ale aj spojencom v boji proti chorobám. Jej záber je naozaj širokospektrálny.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) pochádza zo Stredomoria, kde rastie aj voľne v prírode. U nás sa v prírode nevyskytuje, nájdeme však jej príbuznú šalviu lúčnu (Salvia pratensis). Ak ste to nestihli počas leta, nazbierajte si ju teraz. V blížiacej sa sezóne sopľov a kašľov sa vám mimoriadne zíde. V čom presne vám prospeje pitie čaju zo šalvie?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 dôvodov, prečo piť ocot každý deň. Pomôže aj pri cukrovke

    Z rastliny sa zberajú najmä listy a nedrevnatá vňať v období od mája až do jesene. Listy zberajte, keď rastlina nekvitne a ideálne za suchého počasia okolo poludnia. Potom ich sušte v tieni v tenkých vrstvách. Dajte však pozor, aby teplota neprekročila 35 °C, lebo by nazberané časti zhnedli.

    Šalvia proti angíne aj rakovine

    Je všeobecne známe, že šalvia sa využíva pri chorobách ústnej dutiny a hrdla. Rastlina má totiž vynikajúce antibakteriálne a protizápalové účinky. Preto kloktadlo z nej je dobrým pomocníkom pri angíne, zápale ďasien či po vytrhnutí zuba, ranu pomôže rýchlejšie zoceliť.

    Šalvia obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, čím znižujú riziko vzniku mnohých chronických ochorení ako je napríklad rakovina. Navyše, šalvia je bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a správnu zrážanlivosť krvi.

    Zdroj: Shutterstock

    Možno vás prekvapí, že lahodný šalviový čaj oceníte najmä v lete. Bylinka totiž výborne pomáha zamedziť poteniu. Čaj doprajte vlažný.

    Pitie čaju zo šalvie je tiež výborným spôsobom, ako podporiť trávenie. Šalvia má prirodzené protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť upokojiť tráviaci systém, zmierniť nadúvanie a podporiť zdravú črevnú mikroflóru. Šálka šalviového čaju výborne pomôže, ak ste sa prejedli ťažkým. Podporuje totiž produkciu žlče, čím napomáha lepšiemu tráveniu tukov.

    Počuli ste už náš podcast?

    Čaj zo šalvie upokojí nervy

    Okrem toho je čaj zo šalvie skvelým prírodným prostriedkom na upokojenie nervov a zníženie stresu. Šalvia totiž obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky úzkosti a podporiť celkovú relaxáciu.

    Tento čaj by si mali obľúbiť aj ženy v období menopauzy, dokáže zmierniť jej typické symptómy ako návaly horúčavy a nočné potenie. Často sa odporúča ženám, ktoré prestávajú dojčiť, keďže znižuje tvorbu mlieka. Na dlhodobé užívanie však nie je vhodná, pretože obsahuje škodlivý tujón. Na dlhodobejšie užívanie preto skôr siahnite po šalvii levanduľolistej (Salvia lavandulaefolia), ktorá ho obsahuje len málo.

    Okrem vynikajúcich zdraviu prospešných vlastností je obľúbenou bylinkou aj v gastronómii, a to už dlhé stáročia. V minulosti sa využívala na konzervovanie mäsa a dnes sa k nemu s obľubou pridáva, najmä pri pečení bravčového, husacieho či teľacieho mäsa. Stačí pridať zopár čerstvých lístkov. Využíva sa aj pri príprave diviny, rýb, polievok, omáčok či masiel. Výborne sa hodí k syru.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.