Pohánka je poklad
Pohánka si zaslúži vašu pozornosť aj pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín. V zime sa odporúča jej denné užívanie, pretože organizmu pomôže v zahrievaní. Pohánka môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu. Hnedá prešla pri čistení vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí obsiahnuté pozitívne látky. Vhodnejšia je preto pohánka svetlo zelená, ktorá sa čistila mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr dôkladne prepláchnuť. Svetlo zelenú následne ešte uvariť.
100 gramov pohánky má:
- 10 g bielkovín
- 74 g sacharidov
- 2 g tuku
- 12 g vlákniny
- 12 g vody
Nájdete v nej:
- vitamín B, B1, B2, B3, B5
- vitamín A
- vitamín C
- vitamín E
- fosfor
- zinok
- horčík
- draslík
- vápnik
- mangán
- molybdén
- železo
Pohánku si môžete dopriať namiesto rezancov do polievky, do lievancov, do šalátu, ako náhradu múky alebo ryže či zemiakov k hlavnému jedlu. Ak vás odrádza jej chuť, maskujte ju cesnakom, cibuľkou alebo majoránom.