Odborníci predpokladajú, že po pandémii sa počet trpiacich s týmto ochorením môže zvýšiť. Prečo? Spomeňte si, ako ste večery trávili vy. Tu koláčik, tu donáška, tu pohárik vína. Ak ste počas korony potrebovali upokojovať nervy viac, ako bolo u vás zvykom, mali by ste si dať čím skôr dať zmerať cukor v krvi. A to aj ak sa vám podarilo zostať relatívne štíhli a športovať.
Merajte cukor:
Ideálna hodnota:
- medzi 3,3 až 5,6 mmol/l
Prediabetes:
- 5,56 až 6,94 mmol/l
Cukrovka:
- nad 7 mmol/l, musí byť nameraná opakovane
Mierna hyperglykémia:
- 6-7 mmol/l nalačno,
- 7,8 – 11,1 mmol/l po jedle
Vysoká hyperglykémia:
- nad 7 mmol/l nalačno, nad
- 11,1 mmol/l po jedle
Prečo je cukrovka nebezpečná?
Cukrovka je chronické metabolické ochorenie. „Kľúčovým znakom je vysoká hladina cukru v krvi. Pri cukrovke prvého typu organizmus napáda bunky ostrovčekov pankreasu, ktoré tvoria inzulín. Telu tak vlastný inzulín chýba. Pri druhom type sa bunky tvoriace inzulín nadmerným energetickým príjmom postupne vyčerpávajú. Pravidelným nálezom je obezita alebo nadváha, chronický zápal a necitlivosť na inzulín,“ objasňuje docent Emil Martinka z diabetologickej ambulancie v Ľubochni.
„Práve najčastejší druhý typ sa prihlási nenápadne. Glykémia stúpa pomaly a dlho necítite žiadne ťažkosti,“ vysvetľuje diabetológ Emil Martinka, že práve v tom je tento typ cukrovky veľmi zradný.
Máte príznaky cukrovky? Skontrolujte ich zoznam - pokračovanie na ďalšej strane...