Prvé výsledky projektu Sirius priniesli šokujúce zistenia. Čím to je, že Slováci majú stukovatenú pečeň? Sme nepoučiteľní? Čo robíme nesprávne?
Svetový deň pečene si každý rok pripomíname 19.4. Pečeň je najväčší vnútorný orgán v našom tele. Všetko čo jeme, pijeme, prechádza pečeňou, takže má pre zdravie človeka zásadnú úlohu. Súvisí tiež s imunitou, trávením, metabolizmom, ukladaním vstrebaných živín a vylučovaním.
Ochorenia pečene sa na Slovensku dostávajú na popredné miesta chorobnosti a úmrtnosti.Podľa údajov z časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology (2020) je Slovensko prvé na svete vo výskyte cirhózy pečene – neskorého štádia chronických ochorení pečene. Choroba pečene je najčastejšia príčina úmrtia dospelých na Slovensku vo veku 25 – 45 rokov.
Nárast ochorení pečene je aj celosvetový problém. Nealkoholové stukovatenie pečene (NAFLD) je v súčasnosti celosvetovo najrozšírenejším chronickým ochorením pečene. Odhaduje sa, že NAFLD trpí 30 % ľudí a rastie spolu ruka v ruke s obezitou. Nárast prevalencie obidvoch týchto stavov je do značnej miery práve výsledkom životného štýlu, ktorý podporuje energetickú nerovnováhu jednotlivca nadmernou konzumáciou nízkonutričných energeticky bohatých potravín a sedavého spôsobu života.
Doterajšie výsledky screeningového projektu Sirius ukazujú, že z približne 1 600 vyšetrených pacientov je frekvencia výskytu steatózy pečene až na úrovni 53 %. To sú veľmi vysoké čísla. U 14 % vyšetrených pacientov sa navyše vyskytla fibróza pečene.
Hovorí sa síce, že pečeň nebolí, na ochorenie však môže upozorniť nepríjemný pocit na jednom konkrétnom mieste. Kde? Pokračovanie na ďalšej strane...