MENU
zdravy-zivot

SALMONELÓZE dajte STOP! Toto radšej v horúcich dňoch nejedzte

×
Zdravý život

SALMONELÓZE dajte STOP! Toto radšej v horúcich dňoch nejedzte

Niektoré potraviny v lete podliehajú rýchlejšej skaze. Ktorým sa treba vyhnúť a ako skladovať jedlo, aby ste si nepokazili trávenie?

Prenáša sa hlavne jedlom

Jedlo tepelne upravte, aby ste sa vyhli nákaze.Jedlo tepelne upravte, aby ste sa vyhli nákaze.
Jedlo tepelne upravte, aby ste sa vyhli nákaze.
Zdroj: Shutterstock

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne neupraveným mliekom, slepačími vajcami či výrobkami z nich, ako aj nemytou zeleninou alebo ovocím. Vedúca Národného referenčného centra pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Dagmar Gavačová preto radí okrem správnej prípravy dodržiavať aj osobnú hygienu, dostatočné čistenie pracovných plôch a nástrojov, ale aj správnu manipuláciu a skladovanie surovín a jedál.

Práve v týchto mesiacoch, keď vyrážate k vode, na grilovačky, a jedlo je všade, je riziko nákazy vysoké. Po zjedení kontaminovaného jedla touto baktériou máte o problém postarané. „Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,” doplnila s tým, že nedodržiavanie týchto zásad môže byť príčinou nákazy. Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť a prežívajú aj pri chladničkovej teplote a v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, preto Gavačová odporúča vyhnúť sa v horúcich mesiacoch vajíčkam namäkko a volské oko opražiť z oboch strán. 

Pozor aj na zvieratá

Bezpríznakovými nosičmi salmonel sú často aj zvieratá v kontaktných zoologických záhradách, zooparkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat. Je preto potrebné, aby sa s nimi deti hrali pod dozorom dospelej osoby a po kontakte so zvieraťom si dokonale umyli ruky. „Malo by sa zabrániť kontaktu zvierat a detí do päť rokov, a odporúčame nekonzumovať potraviny počas prehliadky zvierat,” uviedla Gavačová.

Sledujte príznaky

Najčastejšie sa vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí, avšak vnímané je u všetkých vekových kategórií. Príznaky sa môžu prejaviť o 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. „Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín,” upozornila Gavačová s tým, že ťažká dehydratácia organizmu si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

Pitný režim je pri liečbe kľúčový. Ďalej sa nastavuje šetriaca diéta, kde pacient konzumuje len sucháre, suchú ryžu bez soli, dusenú mrkvu, banány a pije veľa vody a čierneho čaju. Liečba je doplnená podľa odporúčaní lekára aj liekmi a antibiotikami.

Keďže ochorenie je vysoko infekčné, v spoločnej domácnosti s nakazeným dodržujte všetky zásady hygieny a dezinfekcie. Plochy čistite dezinfekčými chlórovými prípravkami a často si umývajte ruky.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor