Ryža je úžasná! Skvelé tipy ako ju využiť v domácnosti
10. 10. 2021, 6:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:34)

Zdroj: archív
Ryžu máte doma určite, patrí medzi najčastejšie prílohy k mäsu alebo zelenine. Poznáte všetky spôsoby ako ju využiť? A nemyslíme tým do jedla!
Ryža je starým známym pohlcovačom vlhkosti, čo dokazuje pri mobilných telefónoch alebo hodinkách utopených vo vode. Takisto odsáva vlhko v uzatvorených priestoroch a tiež ich dokáže prevoňať, ak do nej nakvapkáte esenciálny olej. Ryža sa dáva aj kuchynských skriniek, aby ju nenapadli škodcovia či dokonca do solničky, aby soľ ostala sypká. Trikov na jej využitie je naozaj celá kopa, ale tušili ste aj o ďalších?

Zdroj: Shutterstock
Ovocie dozrie skôr pomocou ryže.
1. Ovocie
Čo s nedozretým ovocím? Môžete ho buď nechať na izbovej teplote a čakať, kým dozrie, alebo mu pomôcť ryžou. Ak totiž kúsky nezrelého ovocia zasypete ryžou, bude rýchlejšie konzumovateľné. Stačí ho poumývať a môžete jesť.
Zdroj: Shutterstock
Z ryže urobte gélovú hmotu a máte lepidlo.
2. Lepidlo
Chcete doma používať čo najmenej chémie? Potom vás môže osloviť nápad s ryžovým lepidlom. Stačí z ryže uvariť stredne hustú kašu, ktorú miešaním privediete do stavu želé a po vychladnutí máte lepivú hmotu, ktorá sa poľahky využije na papierové tvorenie.
Zdroj: Shutterstock
Strieborný príbor ryžu ocení.
3. Striebro
Toľko spomínaná schopnosť ryže odsávať vlhko je šikovnou pomocou aj v domácnostiach, kde sa skladuje pravé striebro. Mať takýto príbor dokonalo čistý nie je jednoduché, preto sa odporúča vrecko ryže priamo do zásuvky. Vlhnutie a tvorba škvŕn nebudú mať šancu.
Radšej neolúpanú
Kupujete ryžu v sáčkoch. Jej príprava je jednoduchšia, ale ak chcete spraviť niečo pre svoje trávenie a cievy, kúpte si neolúpanú. Môžete ju variť rôznymi spôsobmi. Aj tak, ako ste zvyknutí pripravovať bežnú lúpanú bielu ryžu, len to trvá o niečo dlhšie. My vám priblížime dva recepty: jeden jednoduchý pre tých, čo nemajú nikdy čas, a jeden pre fajnšmekrov.
Ked nemáte čas
Ak patríte do skupiny zaneprázdnených, stačí, keď ryžu prepláchnete, nasypete do hrnca a zalejete vodou v pomere tri diely vody na jeden diel ryže. Pridajte trochu oleja alebo masla, aby sa zrnká nelepili, a posoľte. Priveďte do varu, zmiernite trochu plameň a varte pol hodiny až štyridsať minút podľa toho, či chcete ryžu pevnejšiu, alebo kašovitú.
Pre gurmánov
Gurmáni si prídu na svoje pri inom postupe. Nelúpanú ryžu večer namočte do vody a celú noc nechajte stáť. Na druhý deň ju sceďte a dobre odkvapkanú nasypte do hrnca alebo hlbokej panvice na rozpálený olivový olej. Zmiernite plameň a opekajte dovtedy, kým nebudete počuť zrniečka pukať. Keď sa pomaly začnú otvárať, zalejte ich zasa troma dielmi vody, posoľte, premiešajte a na minimálnom plameni nechajte asi päťdesiat minút klokotať. Za ten čas ryža takmer všetku vodu vpije, ak nie, sceďte ju. Hotovú ju môžete prichutiť rôznymi bylinkami či štipkou čierneho korenia.