Veľké bruško je často iba najedené bruško. Alebo signalizuje zápchu a pomalý prechod potravy črevným traktom. Čím dlhšie sa tam nachádza, tým viac priberáte. Preto je úlohou číslo jeden popohnať jeho vyprázdňovanie.
Vláknina je štrukturálnou zložkou rastlín a nachádza sa v potravinách ako je ovocie, zelenina, strukoviny či celozrnné výrobky. „Väčšina ľudí si vlákninu predstavuje ako látku, ktorá pomáha udržiavať tráviaci proces v pohybe. A niektoré vlákniny robia práve to. No nie všetky vlákniny fungujú úplne rovnako, preto často hovoríme o dvoch typoch vlákniny – rozpustnej a nerozpustnej – pričom obe prispievajú k zdraviu tráviaceho traktu, len rôznymi spôsobmi," hovorí Susan Bowerman, odborníčka na výživu a pripomína, že ako dospelí by sme jej mali denne prijať asi 30 gramov.
Čo je rozpustná vláknina?
Rozpustné vlákniny sa nachádzajú v potravinách ako sú jablká, pomaranče, mrkva, zemiaky, ovos, jačmeň a fazuľa. Pri kontakte s tekutinou tento typ vlákniny zhustne a napučí. Keď teda zjete tieto potraviny, vo vodnom prostredí žalúdka napučia a vy pociťujete zasýtenie.
Rozpustné vlákniny tiež spomaľujú vstrebávanie cukru z krvného obehu, takže u zdravých ľudí pomáhajú udržiavať rovnomernejšiu hladinu cukru v krvi počas celého dňa. Ak by to nestačilo, rozpustná vláknina funguje aj ako prebiotikum – čo znamená, že podporuje rast dobrých baktérií (probiotík) vo vašom tráviacom trakte – pôsobí totiž ako zdroj potravy.
Čo robí v tele nerozpustná vláknina? Pokračovanie na ďalšej strane...