Fenikel
Fenikel obsahuje množstvo užitočných látok. Hlavnou zložkou feniklu je anetol, ktorý je antimikrobiálny a zvyšuje prolaktín. Obsahuje flavonoidy ako kvercetín a apigenín a fenolické kyseliny, ktoré majú antioxidačný, antibakteriálny a protizápalový účinok. Terpény obsiahnuté vo fenikle zlepšujú hojenie rán. Taktiež sa v ňom nachádzajú vitamíny C, skupiny vitamínu B, vitamín A, E, K a tiež stopové prvky minerálov a esenciálne aminokyseliny.
Fenikel pôsobí proti kašľu a nadúvaniu, má odhlieňovací a dezinfekčný účinok. Odporúča sa čerstvým mamičkám pri tvorbe materského mlieka. Používa sa na liečbu črevných a tráviacich problémov, pri detskej kolike a dokonca aj na chudnutie, pretože viaže tuky už v črevách tak, že sa v kritických oblastiach tela neusadzuje toľko triglyceridov. Zároveň posilňuje imunitný systém a pôsobí proti rakovine vďaka obsiahnutým flavonoidom, alkanoidom, fenolom a betakaroténu.
Je dobrým pomocníkom pri anémii a keďže je dobrým zdrojom vlákniny, pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi.
Feniklová polievka so šošovicou
3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 2 plátky kuracieho mäsa
- 3 stredne veľké zemiaky
- 300 g fenikla
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g lúpanej šošovice
- pár stoniek majoránu a feniklová vňať na ozdobenie
- štipka šafranu (nemusí byť)
- soľ, mleté farebné korenie
POSTUP:
- Do hrnca nalejte vývar, priveďte do varu a vložte kuracie mäso. Po 10 minútach pridajte do vývaru očistené zemiaky nakrájané na kolieska, fenikel nakrájaný na plátky, olúpané celé strúčiky cesnaku a premytú šošovicu. Od bodu varu nechajte zeleninu variť 10 až 12 minút.
- Uvarené mäso z polievky vyberte, pokrájajte na menšie kúsky a vráťte do polievky. Ochuťte soľou, pomletým farebným korením a šafranom.
- Polievku podávajte horúcu, ozdobenú feniklovou vňaťou a majoránom.
Na ďalšej strane nájdete recept na bleskový mexický guláš s klobásou >>>