Bryndza
Pravá bryndza z ovčieho mlieka obsahuje viac ako 20 druhov probiotických baktérií a také probiotiká, ktoré sa nevyskytujú v inej potravine a majú autentický základ. V 1 grame bryndze sa nachádza asi miliarda užitočných mikroorganizmov, čo je stonásobne viac ako v živých jogurtoch. Bryndza obsahuje minerály a vitamíny A,C,D a vitamíny skupiny B. Baktérie, ktoré obsahuje, znižujú riziko oxidačného stresu. Obsahuje aj ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny.
Konzumácia bryndze podporuje imunitu a pôsobí preventívne proti rozvoju alergických ochorení. Napriek vysokému obsahu tuku, ktorý tvorí 20 až 25 percent , pri pravidelnej konzumácii znižuje krvný tlak a optimalizuje hladiny dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu.
Bryndzové krúpky
4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 500 g uvarených jačmenných krúp
- 1,5 l vody alebo vývaru
- 200 g údenej slaniny
- 2 cibule
- 1 lyžica červenej mletej papriky
- 250 – 500 g bryndze
- čerstvá pažítka
- soľ
- masť alebo olej
POSTUP:
- V hrnci pomaly vytopte nadrobno nakrájanú slaninu. Vyberte ju z hrnca a na tuku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak treba, pridajte trochu masti alebo oleja.
- Pridajte vopred uvarené krúpy (najlepšie vo vývare) a mletú papriku, krátko opražte.
- Do krúp vmiešajte bryndzu a dochuťte mierne soľou, ak treba. Podávajte posypané vytopenou slaninou a nasekanou pažítkou.
Náš tip: Jačmenné krúpy uvarené na spôsob bryndzákov si určite zamilujete. Ak ich uvaríte deň vopred, ušetríte si čas.
Na ďalšej strane nájdete recept na rýchlu a ľahkú polievku >>>