MENU
zdravy-zivot

Rýchlo uvarený obed či večera? Aj hladný študent si ich navarí

Bryndzové krúpky zvládne uvariť aj študent.
Zdroj: shutterstock
Zdravý život

Rýchlo uvarený obed či večera? Aj hladný študent si ich navarí

Niekedy sa nenájde čas na náročné vyváranie. Vtedy pomôžu rýchle recepty, ktoré sú chutné a aj zdravé. Tieto zvládnu aj hladní študenti na internáte. A určite im bude chutiť! Tieto recepty máme z redakcie Dobré jedlo.

Bryndza

Pravá bryndza z ovčieho mlieka obsahuje viac ako 20 druhov probiotických baktérií a také probiotiká, ktoré sa nevyskytujú v inej potravine a majú autentický základ. V 1 grame bryndze sa nachádza asi miliarda užitočných mikroorganizmov, čo je stonásobne viac ako v živých jogurtoch. Bryndza obsahuje minerály a vitamíny A,C,D a vitamíny skupiny B. Baktérie, ktoré obsahuje, znižujú riziko oxidačného stresu. Obsahuje aj ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny.

Konzumácia bryndze podporuje imunitu a pôsobí preventívne proti rozvoju alergických ochorení. Napriek vysokému obsahu tuku, ktorý tvorí 20 až 25 percent , pri pravidelnej konzumácii znižuje krvný tlak a optimalizuje hladiny dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu.

Bryndzové krúpky

Bryndzové krúpyBryndzové krúpy
Bryndzové krúpy
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 500 g uvarených jačmenných krúp
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • 200 g údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lyžica červenej mletej papriky
  • 250 – 500 g bryndze
  • čerstvá pažítka
  • soľ
  • masť alebo olej

POSTUP:

  1. V hrnci pomaly vytopte nadrobno nakrájanú slaninu. Vyberte ju z hrnca a na tuku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak treba, pridajte trochu masti alebo oleja.
  2. Pridajte vopred uvarené krúpy (najlepšie vo vývare) a mletú papriku, krátko opražte.
  3. Do krúp vmiešajte bryndzu a dochuťte mierne soľou, ak treba. Podávajte posypané vytopenou slaninou a nasekanou pažítkou.

Náš tip: Jačmenné krúpy uvarené na spôsob bryndzákov si určite zamilujete. Ak ich uvaríte deň vopred, ušetríte si čas.

Na ďalšej strane nájdete recept na rýchlu a ľahkú polievku >>>

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zápal a hnis po tetovaní? Návšteva odborníka je na mieste

Nepíšete, aké veľké je tetovanie, akou metódou a akými chemikáliami vám ho spravili, ani a za aký čas sa dostavil  zápal a hnisanie. Neviem, či neprichádzate v práci alebo inde do styku s chemikáliami, mechanickým dráždením, nečistotami.

Môže ísť o infekciu zanesenú priamo pri tetovaní alebo pri nesprávnom ošetrovaní a následnom domácom zanesení infekcie. Samozrejme, nedá sa vylúčiť ani možná alergia na použitú farbu pri tetovaní. Odporúčam vám navštíviť čo najskôr dermatológa.

čítať viac

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor