MENU
zdravy-zivot

Rýchlo uvarený obed či večera? Aj hladný študent si ich navarí

Bryndzové krúpky zvládne uvariť aj študent.
Zdroj: shutterstock
Zdravý život

Rýchlo uvarený obed či večera? Aj hladný študent si ich navarí

Niekedy sa nenájde čas na náročné vyváranie. Vtedy pomôžu rýchle recepty, ktoré sú chutné a aj zdravé. Tieto zvládnu aj hladní študenti na internáte. A určite im bude chutiť! Tieto recepty máme z redakcie Dobré jedlo.

Bryndza

Pravá bryndza z ovčieho mlieka obsahuje viac ako 20 druhov probiotických baktérií a také probiotiká, ktoré sa nevyskytujú v inej potravine a majú autentický základ. V 1 grame bryndze sa nachádza asi miliarda užitočných mikroorganizmov, čo je stonásobne viac ako v živých jogurtoch. Bryndza obsahuje minerály a vitamíny A,C,D a vitamíny skupiny B. Baktérie, ktoré obsahuje, znižujú riziko oxidačného stresu. Obsahuje aj ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny.

Konzumácia bryndze podporuje imunitu a pôsobí preventívne proti rozvoju alergických ochorení. Napriek vysokému obsahu tuku, ktorý tvorí 20 až 25 percent , pri pravidelnej konzumácii znižuje krvný tlak a optimalizuje hladiny dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu.

Bryndzové krúpky

Bryndzové krúpyBryndzové krúpy
Bryndzové krúpy
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

4 PORCIE, PRÍPRAVA A VARENIE 20 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 500 g uvarených jačmenných krúp
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • 200 g údenej slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lyžica červenej mletej papriky
  • 250 – 500 g bryndze
  • čerstvá pažítka
  • soľ
  • masť alebo olej

POSTUP:

  1. V hrnci pomaly vytopte nadrobno nakrájanú slaninu. Vyberte ju z hrnca a na tuku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak treba, pridajte trochu masti alebo oleja.
  2. Pridajte vopred uvarené krúpy (najlepšie vo vývare) a mletú papriku, krátko opražte.
  3. Do krúp vmiešajte bryndzu a dochuťte mierne soľou, ak treba. Podávajte posypané vytopenou slaninou a nasekanou pažítkou.

Náš tip: Jačmenné krúpy uvarené na spôsob bryndzákov si určite zamilujete. Ak ich uvaríte deň vopred, ušetríte si čas.

Na ďalšej strane nájdete recept na rýchlu a ľahkú polievku >>>

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor