Túto jarnú zeleninu môžete nájsť v rôznej farbe. Najobľúbenejšia je zelená, biela a fialová špargľa. Používa sa na prípravu rôznych pokrmov a je súčasťou kuchýň celého sveta. Taliani pridávajú špargľu do cestovín a používajú ju aj pri príprave ich tradičnej omelety.
Plná vitamínov
Špargľa obsahuje len veľmi málo kalórií a pritom je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, najmä kyseliny listovej, vitamínov A, C a K. V niektorých krajinách je považovaná za účinné prírodné tonikum a afrodiziakum. Špargľa je takisto základným zdroj antioxidantov a glutathionu, ktoré pomáhajú predchádzať nádorovým ochoreniam.
Vysoký obsah vitamínov skupiny B, betakaroténu a zinku je ideálna kombinácia nielen pre zdravie, ale aj krásu - zdravé a lesklé vlasy, čistú a pružnú pleť a pevné nechty. Vysoký obsah kyseliny listovej a niacínu je dôležitý pre správne hormonálne procesy v tele a pre našu mentálnu kondíciu, zdravý spánok, schopnosť sústredenia, pamäť a pevné nervy.
Značný obsah vlákniny prospieva tráveniu. Špargľa tiež podporuje čistenie organizmu, pôsobí močopudne a pomáha telu zbavovať usadených škodlivín. Jeho účinky ocenia aj ľudia trpiaci kožnými problémami, ekzémom, akné, cukrovkou a inými problémami spojenými s látkovou výmenou.