MENU
zdravy-zivot

Ryby sa oplatí servírovať nielen na Vianoce. Ľahšie schudnete, a to nie je všetko!

Ryby treba mať na stole celoročne, nielen počas vianočných sviatkov.
Zdravý život

Ryby sa oplatí servírovať nielen na Vianoce. Ľahšie schudnete, a to nie je všetko!

Majú pevné miesto na štedrovečernom stole, a tak by to malo zostať aj po celý rok. Ryby sa oplatí mať na tanieri aspoň dvakrát do týždňa. Čo všetko vám vylepšia?

Ryby patria medzi desať najzdravších potravín na svete. Ich mäso je ľahko stráviteľné a vo všeobecnosti obsahuje hodnotné bielkoviny. Aj kvôli nim sú ryby ideálne v prípade, ak si chcete vyladiť krivky. Bielkoviny vás výborne zassýtia a navyše stimulujú metabolizumus.  Okrem toho ryby obsahujú zdravé tuky omega-3 a omega-6, vitamíny A, D a E, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Morské ryby sú bohaté aj na jód. Ten poteší štítnu žľazu, ktorá ho potrebuje pre správne fungovanie. Jedálny lístok bohatý na ryby určite poteší každý imunitný systém.

Potešia srdce

Strava bohatá na mastné kyseliny omega-3 prospieva nielen srdcu a cievam, ale aj mozgu, kĺbom a nervom. Na podporu pamäti sa odporúča týždenne zjesť 2 až 3 porcie rýb. Keď ste mrzutá či bez nálady, naordinujte si rybacie dni. Ak je v tele nízka hladina kyselín omega-3, zároveň býva nízka aj hladina hormónu dobrej nálady – sérotonínu. Výskumy ukázali, že ženy, ktoré pravidelne jedia ryby, menej trpia depresiami a muži sú vraj pokojnejší. Rybám sa poteší aj vaše srdce. Za všetkým sa skrývajú omega-3 mastné kyseliny. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, ale pôsobia preventívne aj proti srdcovej arytmii. Najvyššie hladiny nenasýtených mastných kyselín sú v morských rybách, ku ktorým patrí makrela alebo tuniak. Omega-3 mastné kyseliny navyše zmierňujú zápal a znižujú riziko jeho vzniku. 

Omladnete

Antioxidanty obsiahnuté v mäse rýb spomaľujú starnutie pleti a tvorbu vrások. Jedinečná kombinácia bioaktívnych látok vyživuje pleť a vracia jej sviežosť a pružnosť, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov. Ak si chcete zachovať štíhlu postavu a mladistvý vzhľad, jedzte ryby pravidelne a striedajte druhy. Chcete si vylepšiť postavu? Vsaďte na tresku. Je výbornou kombináciou ľahko stráviteľných bielkovín a nízkym obsahom tukov. Obsahuje ich menej ako dve percentá. Určite si ju však nevyprážajte, bola by to škoda. Radšej ju poduste a dochuťte zeleninou alebo korením. 

Praktické rady

  • Ak čerstvú rybu kúpite skôr ako týždeň pred sviatkami, očistite ju a dajte do mrazničky.
  • Šupiny z kapra odstraňujte smerom od chvosta k hlave, nie naopak.
  • Zmrazenú rybu nerozmrazujte v teplej vode. Vložte ju do studenej vody a trpezlivo čakajte.
  • Viac nasoľte vnútro ryby, ale nezačnite ju hneď piecť, lebo soľ sa vyplaví do tuku. Rybu nechajte stáť 2 hodiny pri izbovej teplote.
  • Citrónová šťava zmierni pach rybaciny a zjemní chuť.
  • Sumec má ťažšie stráviteľné mäso, preto ho nevyprážajte, ale duste alebo pečte bez tuku s rascou či so šalviou.
  • Čím aromatickejšie je korenie alebo omáčka, tým výraznejšie víno môžete podávať k rybe.
  • Losos je chutný v akejkoľvek úprave. Nešetrite voňavým kôprom alebo tymianom.

Pozor na prípravu

Vždy myslite na to, že pozitívne účinky rýb ovplyvňuje aj ich forma. Ak si pravidelne pochutnáte na vyprážaných rybacích prstoch, určite nebudú ich zdravotné benefity vysoké. Obal sa v tomto prípade väčšinou skladá zo škrobu a múky, ktoré vyprážaním nasiaknú tukom. Určite si môžete prsty občas pripraviť, radšej ako na panvici si ich pripravte v rúre. Ideálne sú čerstvé ryby, ktoré pripravíte na vode alebo grilujte s bylinkami.

 

 

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Znamenajú väčšie bolesti v ľavom boku obličkovú koliku? Čo s tým?

Silné bolesti v ľavom boku môžu znamenať renálnu koliku. A vo vašom prípade to tak aj bolo. Drobný kamienok prechádzal močovodom, ktorý sa ho silnými bolestivými sťahmi snažil pretlačiť až do mechúra. Keď kamienok zostúpil k mechúru, začal ho dráždiť. To ste pociťovali ako stály pocit na močenie. Kamienok ste vymočili a tým sa problém vyriešil. Nateraz. Podľa skúseností je ale šanca, že sa vám objaví ďalší kamienok do päť rokov, až 50%. Je vhodné doplniť ďalšie vyšetrenia, aby sme vedeli, prečo kamienok v obličke vznikol. Niektoré kamene vznikajú kvôli anatomickým pomerom, inokedy sa jedná o zlé stravovacie návyky či nesprávne fungovanie metabolizmu. Čo sa týka vyšetrenia moču, prítomnosť baktérií vôbec nemusí súvisieť s vašimi ťažkosťami a s močovými kameňmi. Moč by vám mal určite skontrolovať urológ.

čítať viac

Dcérka má horúčku, kŕče a opuchnutý členok. Môže to byť vážne?

Bolesť a/alebo opuch kĺbov je u detí bežným klinickým symptómom širokého spektra chorôb, od benígnych stavov až po závažné stavy vyžadujúce okamžitú intervenciu. Môže sa objaviť ako výsledok prirodzeného rastu a vývoja dieťaťa. Opuch kĺbu, bolesť a horúčka sú často sprievodným javom aj rôznych respiračných a tráviacich ochorení. Tieto príznaky sa ale môžu vyskytovať aj pri iných ochoreniach. Reumatické ochorenie sa prejavuje vo forme horúčky a bolesti kĺbov zápästia, lakťa, členka či kolena. Artritída náhle začína horúčkou, potom sa objavuje opuch kĺbu, bolesť pri pohybe, bolestivé pocity pri dotyku. Odporúčam vyšetrenie u všeobecného lekára pre dorast, ktorý na základe diagnostických kritérií zváži, či je nutné vyšetrenie v ambulancii detského reumatológa.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor