Odpovedá MUDr. Martin Lešťan
Alergoimunologické centrum v Prešove a Sabinove
www.alergoimun.sk

Mali by ste absolvovať komplexné imunoalergologické vyšetrenie, ktoré lekárovi pomôže odhaliť príčinný alergén, a vyšetrenia parametrov imunity. Musí zistiť, či máte priamo alergiu na rybie mäso, alebo skríženú alergiu, alebo len ako alergik citlivo reagujete na nešpecifický podnet, v tomto prípade na chlad, vlhko alebo plesne v prostredí, v ktorom pracujete. Okrem alergie môže mať opuch hrtanu aj iné príčiny. Takto sa napríklad prejavuje aj vírusový zápal sliznice hrtanu.

Pri potvrdenej alergii by ste sa mali vyhýbať kontaktu s  alergénom a užívať pravidelne antihistaminikum, ktoré stlmí vaše ťažkosti. V prípade ťažších reakcií ako je dusenie či opuchy hrdla, by ste určite mali pri sebe nosiť pohotovostný balíček s adrenalínovým perom, kortikoidmi a antihistaminikom. Pre mnohých alergikov sú totiž alergény pochádzajúce z rýb veľmi agresívne. Vážnejšie, niekedy až anafylaktické reakcie, boli pozorované nielen pri kozumácii rýb, ale aj pri kontakte s nimi, napríklad pri príprave pokrmov z nich či dokonca - a to môže byť aj váš prípad - pri vdychovaní rybacieho pachu. Pokiaľ sa u vás potvrdí alergia na  alergén pochádzajúci z rýb, je pre  vás nebezpečná nielen konzumácia rýb, ale aj práca s rybami.

V severských krajinách sa za posledné roky výrazne zvýšil počet alergikov na ryby. U časti pacientov sa s prekvapením zistilo, že nemajú alergiu priamo na  rybací alergén, ale na  parazitov nachádzajúcich sa v rybacom mase. Ako zaujímavosť uvediem, ze v našich podmienkach sa môžeme stretnúť so skríženou reaktivitou medzi alergénmi roztočov a  morskými plodmi. Upozorňujeme preto silných alergikov na roztoče, aby sa vyhýbali konzumácii najmä tepelne neupravených morských pochúťok, typických napríklad pre japonskú kuchyňu.