Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

RECEPTY od bylinkárky a jej osvedčené tipy na chudnutie

Skúšali ste už jedlé kvety? Každé jedlo premenia na krásne dielo. Urobia radosť a výborne chutia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Bylinkami vykúzlite chute, o akých sa vám ani nesnívalo. Navštívili sme skúsenú bylinkárku a odporučila nám tipy samé dobroty. Osviežujúce šaláty, limonády, čerstvé pesto s výraznou arómou či smoothies s liečivkami, ktoré vám naštartujú metabolizmus.

Tip na kúzelný slnečný šalát

K nakrájanému čerstvému ovociu pridajte lístky medovky, čerstvé semienka feniklu a viacero druhov mäty. Takto nakrájané ovocie prelejte vlažným roztopeným medom. Je dôležité, aby nebol hustý. Pridať môžete aj citrónovú šťavu, záleží od druhu ovocia. Posypte lupienkami kvetov nechtíka, ruže stolistej či fialky alebo nežnými sedmikráskami či malou štipkou voňavej levandule.

Pre osvieženie

Do lákavých limonádových zmesí dáva pani Jana medovku lekársku, k nej dva druhy mäty piepornej, feniklovú vňať alebo čerstvé semeno a list bazalky. Pridajte vodu, plátky citróna, trošku cukru, kocky ľadu a v sparnom dni máte na stole skvelé osvieženie.

Jana Benčeková je pestovateľkou telom aj dušou. Vďaka jej zanietenej práci v rodinnom záhradníctve v Žihárci sa čerstvé a voňavé liečivky dostávajú aj na stoly slovenských rodín. Foto: Peter Šimončík
Viac z jej bylinkového kráľovstva vo FOTOGALÉRII a určite si choďte aj po júlové vydanie mesačníka Zdravie!

Liečivé chudnutie


Ilustračné foto. Zdroj: Shutterstock.com

Aj pre tých, ktorí chcú popracovať na postave, má bylinkárka osvedčené tipy. Metabolizmus povzbudia liečivky, ktoré majú horkastú chuť. Veľmi vám v snahe schudnúť pomôžu. Je to v prvom rade púpava, rebríček a skorocel – tieto bylinky podporujú žlčník, aby spolu s pečeňou dobre fungoval. „Pomáhame nimi metabolizmu. Vďaka spolupráci týchto dvoch orgánov sa potom neukladá toľko tuku. Stačí ich pridať do dopoludňajších smoothies," radí.

Pesto

Zdroj: Shutterstock.com

Bylinkové pesto v zásobe oceníte vždy, keď vám dôjde inšpirácia v príprave ktoréhokoľvek jedla dňa.


Ilustračné foto. Zdroj: Shutterstock.com

Urobte si bylinkové pestá do zásoby. Oceníte ich vždy, keď vám dôjde inšpirácia v príprave ktoréhokoľvek jedla dňa. Pesto si môžete pridať do akéhokoľvek pokrmu. Bylinkové si pripravíte minimálne z dvoch druhov bylín, napríklad z petržlenovej vňate, estragónu, z mäty jablčnej a nezabudnite na rôzne druhy bazalky pravej. Fantázii v kombinácii bylín a obmieňaní chutí sa medze nekladú. Pridajte nasekanú cibuľku, cesnak podľa chuti, štipku soli, trochu citrónovej šťavy, olivový olej, rodrvte v mažiari alebo rozmixujte.

Naše tipy:

„Pestujte bylinky doma!"

Čo robiť s liečivkami po tom, ako si ich prinesiete domov? Ako ich šetrne sušiť a skladovať, aby si zachovali všetky cenné látky? „Spoznávajte účinky tých, ktoré rastú vo vašom okolí. Príroda je plná pokladov na všetky neduhy," radí bylinkárka v reportáži júlového čísla časopisu Zdravie. Dozviete sa v nej samé zaujímavé a užitočné informácie. Práve v predaji!

PRELISTUJTE SI HOTU!

Bude vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS