MENU
zdravy-zivot

Zdravé nátierky sa hodia na chleba aj k zelenine. Vyskúšajte TIETO recepty

Hrachová nátierka vám môže výborne osviežiť jarné menu.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Zdravé nátierky sa hodia na chleba aj k zelenine. Vyskúšajte TIETO recepty

Nátierky sa dajú spraviť na milión spôsobov. My vám ponúkame 3 chutné recepty na zdravé nátierky, ktoré výborne chutia s pečivom aj zeleninou.

Nátierky zo zdravých surovín

Ovsené vločky ako ingrediencia do nátierok.Ovsené vločky ako ingrediencia do nátierok.
Ovsené vločky ako ingrediencia do nátierok.
Zdroj: Shutterstock

Nátierky si môžete pripraviť aj zo zdravých surovín, ako sú ovsené vločky, orechy, tvaroh, mrkva alebo zeler. Chutia výborne a navyše sú aj zdravé a plné dôležitých živín pre naše telo. 

Ovsené vločky

Obsahujú veľa bielkovín a sú nutrične bohaté. Dodávajú energiu na celé dopoludnie. Okrem toho obsahujú veľa minerálov, vitamínov a antioxidantov. Priaznivo ovplyvňujú naše trávenie vďaka vláknine a znižujú cholesterol v krvi.

Orechy

Sú zdraviu prospešné vďaka zastúpeniu esenciálnych mastných kyselín, ktoré znižujú cholesterol v krvi. Ich pravidelnou konzumáciou sa znižuje riziko infarktu. Majú bohaté zastúpenie vitamínov A, D, E a skupiny B. V orechoch sú aj minerálne látky a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a prirodzenú detoxikáciu tela. 

Tvaroh

Má vysoký podiel bielkovín a je ľahko stráviteľný. Obsahuje významné minerály ako vápnik, horčík, draslík, zinok, meď. Vďaka zastúpeniu esenciálnych mastných kyselín znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Taktiež je v tvarohu veľa vitamínov a minerálov. Účinne bojuje proti nespavosti a zlepšuje trávenie vďaka probiotikám

Mrkva

Je známa vysokým obsahom beta-karoténu, z ktorého sa po tepelnej úprave vytvára vitamín A. Tento vitamín je dôležitý pre náš zrak a pokožku. Ďalej je mrkva bohatá na vitamíny a minerálne látky. Vďaka vláknine prospieva vášmu tráviacemu traktu.  

Zeler

Podobne ako mrkva, obsahuje vitamín A, vitamíny B-komplex, E a vitamín K, ktorý zabezpečuje dobrú zrážanlivosť krvi. Bojuje proti anémii vďaka veľkému obsahu železa. 

Recepty na nátierky nájdete na ďalšej strane: 

Tip na tieto recepty máme z redakcie Dobré jedlo.

Pokračovať Ďalej (1/4)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor