Nátierky zo zdravých surovín
Nátierky si môžete pripraviť aj zo zdravých surovín, ako sú ovsené vločky, orechy, tvaroh, mrkva alebo zeler. Chutia výborne a navyše sú aj zdravé a plné dôležitých živín pre naše telo.
Ovsené vločky
Obsahujú veľa bielkovín a sú nutrične bohaté. Dodávajú energiu na celé dopoludnie. Okrem toho obsahujú veľa minerálov, vitamínov a antioxidantov. Priaznivo ovplyvňujú naše trávenie vďaka vláknine a znižujú cholesterol v krvi.
Orechy
Sú zdraviu prospešné vďaka zastúpeniu esenciálnych mastných kyselín, ktoré znižujú cholesterol v krvi. Ich pravidelnou konzumáciou sa znižuje riziko infarktu. Majú bohaté zastúpenie vitamínov A, D, E a skupiny B. V orechoch sú aj minerálne látky a antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a prirodzenú detoxikáciu tela.
Tvaroh
Má vysoký podiel bielkovín a je ľahko stráviteľný. Obsahuje významné minerály ako vápnik, horčík, draslík, zinok, meď. Vďaka zastúpeniu esenciálnych mastných kyselín znižuje cholesterol a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Taktiež je v tvarohu veľa vitamínov a minerálov. Účinne bojuje proti nespavosti a zlepšuje trávenie vďaka probiotikám.
Mrkva
Je známa vysokým obsahom beta-karoténu, z ktorého sa po tepelnej úprave vytvára vitamín A. Tento vitamín je dôležitý pre náš zrak a pokožku. Ďalej je mrkva bohatá na vitamíny a minerálne látky. Vďaka vláknine prospieva vášmu tráviacemu traktu.
Zeler
Podobne ako mrkva, obsahuje vitamín A, vitamíny B-komplex, E a vitamín K, ktorý zabezpečuje dobrú zrážanlivosť krvi. Bojuje proti anémii vďaka veľkému obsahu železa.
Recepty na nátierky nájdete na ďalšej strane:
Tip na tieto recepty máme z redakcie Dobré jedlo.