MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Vyskúšajte zeleninový závin! Jedna surovina prekvapí

ZELENINOVÝ ZÁVIN S RYŽOU
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdravý život

RECEPT: Vyskúšajte zeleninový závin! Jedna surovina prekvapí

Bez problémov nahradí aj hlavné jedlo. Potačí vám rýchla príprava i pestrosť na tanieri. Vyskúšajte recept z Dobrého jedla.

Mrkva, hrášok či zelené fazuľky nemusia patriť len do polievky. Pripraviť si z nich môžete aj chutný závin. Možno aj vás prekvapí jedna surovina, ktorou sa plnka doplní. Je ňou ryža. Závin môže poslúžiť ako hlavné jedlo. Chuťovo ho doplní smotanový dip.

Potrebujeme:

  • jedno balenie rozvaľkaného lístkového cesta
  • 200 g zeleniny - mrkvu, hrášok, karfiol, zelené fazuľky
  • 200 g uvarenej ryže
  • zeleninový vývar
  • 2 vajcia
  • 100 g mozzarelly
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • jedno vajce na potretie

Na dip:

  • 200 ml kyslej smotany
  • šťavu z citróna
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • mleté biele korenie

Postup:

  1. Mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky, karfiol rozoberte na ružičky. Zelenú fazuľku tiež nakrájajte na menšie časti. Krátko povarte v zeleninovom vývare a sceďte.
  2. Uvarenú ryžu v miske zmiešajte so zeleninou. Pridajte rozšľahané vajcia, na kocky nakrájanú mozzarellu, podľa chuti osoľte, okoreňte a spolu premiešajte.
  3. Lístkové cesto rozviňte, rozotrite plnku a opäť ho zviňte. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, povrch cesta potrite rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 20 minút.
  4. Závin podávajte s dipom, ktorý pripravíte z kyslej smotany, citrónovej šťavy, petržlenovej vňate, zo soli a z korenia.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor