RECEPT: Všetkých maškrtníkov poteší strúhaný tvarohový koláč
13. 4. 2024, 10:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:40)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Ak nemáte chuť alebo neobľubujete kakaové cesto, skúste tvarohový rez s orechovou mrveničkou. Určite vám zachutí.
Určite ste ho už v detstve jedli. Spríjemnite si víkendové popoludnia s chutným tvarohovým koláčom. Ak vám nejde na chuť čokoládový strúhaný, vyskúšať môžete i Pečte podľa overených receptov z Dobrého jedla. Do príprav zapojte aj svoje deti. Ideálny víkend by mal mať predsa rodinnú atmosféru.

Video Player is loading.
Žihľava je zdrojom dôležitého minerálu. Na jar sa zíde všetkýmStrúhaný tvarohový koláč
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
- 250 g masla + na vymastenie plechu)
- 150 g práškového cukru
- pol lyžice mletej vanilky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 1 žĺtok
- 2 lyžice kakaa
Na tvarohovú plnku:
- 3 vajcia
- 200 g práškového cukru
- lyžičku vanilkového extraktu
- lyžicu kukuričného škrobu
- 750 g tučného hrudkového tvarohu
Postup:
- Zmiešajte 400 g polohrubej múky, 250 g masla, 150 g práškového cukru, pol lyžičky mletej vanilky, pol balíčka kypriaceho prášku, žĺtok a 2 lyžice kakaa. Vypracujte hladké pevné cesto.
- Cesto rozdeľte na polovicu. Zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
- Plech vymastite a vysypte múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C.
- Pripravte tvarohovú plnku: 3 žĺtky, 200 g práškového cukru a lyžičku vanilkového extraktu vyšľahajte na penu. Potom pridajte 750 g rozmrveného tvarohu a lyžicu kukuričného škrobu. Jemne zamiešajte a zapracujte sneh z 3 bielkov.
- Cesto vyberte z chladničky a polovicu rovnomerne nastrúhajte na dno plechu. Naň rozotrite tvarohovú plnku a zakryte ju nastrúhanou druhou polovicou cesta. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 30 minút. Keď vychladne, rozkrájajte ho na kocky a môžete podávať.
Nemáte chuť na kakaové cesto? Vyskúšajte tvarohový rez s orechovou mrveničkou. Recept na druhej strane.
Tvarohový rez s orechovou mrveničkou
Potrebujete:
Na cesto:
- 160 g hladkej múky
- 100 g masla
- lyžička citrónovej kôry
- pol lyžičky mletej vanilky
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- žĺtok
Na plnku:
- 500 g jemného tučného tvarohu
- vajce
- 40 g škrobu
- lyžičku vanilkovej pasty
- 120 g práškového cukru
- kôra z pol citróna
- 500 g čučoriedok na posypanie
Na mrveničku:
- 50 g nasekaných pekanových (vlašských) orechov
- 50 g detskej krupice
- 50 g masla
- 3-4 lyžice trstinového cukru
- zopár vetvičiek citrónového tymianu
Postup:
- Použite formu 20 x 25 cm. Z hladkej múky, masla, citrónovej kôry, z pol lyžičky mletej vanilky, práškového cukru, žĺtka a soli vypracujte cesto. Vložte na chvíľu do chladničky.
- Pripravte plnku: Do misy dajte tvaroh, vajce, škrob, vanilkovú pastu, cukor, citrónovú kôru a všetko dobre premiešajte.
- Tvarohovú plnku rozotrite na cesto a dobre posypte čučoriedkami.
- V miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku. Ak je príliš maslová, pridajte ešte orechy alebo, naopak, maslo, keď treba. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.
- Koláč podávajte vychladený, keď je tvaroh pekne tuhý. Bude sa vám lepšie krájať.
Počuli ste už náš podcast?