Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

RECEPT: Všetkých maškrtníkov poteší strúhaný tvarohový koláč

strúhaný tvarohový koláč, pečenie s Veronikou a jej deťmi

recept:
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
1.Zmiešajte 400 g polohrubej múky, 250 g masla, 150 g práškového cukru, pol lyžičky mletej vanilky, pol balíčka
kypriaceho prášku, 1 žĺtok a 2 lyžice kakaa. Vypracujte hladké pevné cesto.
2.Cesto rozdeľte na polovicu. Zabaľte do fólie a odložte na
30 minút do chladničky. Plech vymastite a vysypte múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C.
3.Priprav

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Ak nemáte chuť alebo neobľubujete kakaové cesto, skúste tvarohový rez s orechovou mrveničkou. Určite vám zachutí.

Určite ste ho už v detstve jedli. Spríjemnite si víkendové popoludnia s chutným tvarohovým koláčom. Ak vám nejde na chuť čokoládový strúhaný, vyskúšať môžete i Pečte podľa overených receptov z Dobrého jedla. Do príprav zapojte aj svoje deti. Ideálny víkend by mal mať predsa rodinnú atmosféru.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Žihľava je zdrojom dôležitého minerálu. Na jar sa zíde všetkým

    Strúhaný tvarohový koláč

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 400 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
    • 250 g masla + na vymastenie plechu)
    • 150 g práškového cukru
    • pol lyžice mletej vanilky
    • pol balíčka kypriaceho prášku
    • 1 žĺtok
    • 2 lyžice kakaa

    Na tvarohovú plnku:

    • 3 vajcia
    • 200 g práškového cukru
    • lyžičku vanilkového extraktu
    • lyžicu kukuričného škrobu
    • 750 g tučného hrudkového tvarohu

    Postup:

    1. Zmiešajte 400 g polohrubej múky, 250 g masla, 150 g práškového cukru, pol lyžičky mletej vanilky, pol balíčka kypriaceho prášku, žĺtok a 2 lyžice kakaa. Vypracujte hladké pevné cesto. 
    2. Cesto rozdeľte na polovicu. Zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky. 
    3. Plech vymastite a vysypte múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C. 
    4. Pripravte tvarohovú plnku: 3 žĺtky, 200 g práškového cukru a lyžičku vanilkového extraktu vyšľahajte na penu. Potom pridajte 750 g rozmrveného tvarohu a lyžicu kukuričného škrobu. Jemne zamiešajte a zapracujte sneh z 3 bielkov. 
    5. Cesto vyberte z chladničky a polovicu rovnomerne nastrúhajte na dno plechu. Naň rozotrite tvarohovú plnku a zakryte ju nastrúhanou druhou polovicou cesta. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 30 minút. Keď vychladne, rozkrájajte ho na kocky a môžete podávať.

    Nemáte chuť na kakaové cesto? Vyskúšajte tvarohový rez s orechovou mrveničkou. Recept na druhej strane.

    Tvarohový rez s orechovou mrveničkou

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 160 g hladkej múky
    • 100 g masla
    • lyžička citrónovej kôry
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 50 g práškového cukru
    • štipka soli
    • žĺtok

    Na plnku:

    • 500 g jemného tučného tvarohu
    • vajce
    • 40 g škrobu
    • lyžičku vanilkovej pasty
    • 120 g práškového cukru
    • kôra z pol citróna
    • 500 g čučoriedok na posypanie

    Na mrveničku:

    • 50 g nasekaných pekanových (vlašských) orechov
    • 50 g detskej krupice
    • 50 g masla
    • 3-4 lyžice trstinového cukru
    • zopár vetvičiek citrónového tymianu

    Postup:

    1. Použite formu 20 x 25 cm. Z hladkej múky, masla, citrónovej kôry, z pol lyžičky mletej vanilky, práškového cukru, žĺtka a soli vypracujte cesto. Vložte na chvíľu do chladničky.
    2. Pripravte plnku: Do misy dajte tvaroh, vajce, škrob, vanilkovú pastu, cukor, citrónovú kôru a všetko dobre premiešajte.
    3. Tvarohovú plnku rozotrite na cesto a dobre posypte čučoriedkami.
    4. V miske zmiešajte všetky suroviny na mrveničku. Ak je príliš maslová, pridajte ešte orechy alebo, naopak, maslo, keď treba. Nakoniec do mrveničky zapracujte lístky tymianu. Mrveničkou poriadne posypte pripravený koláč a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-35 minút.
    5. Koláč podávajte vychladený, keď je tvaroh pekne tuhý. Bude sa vám lepšie krájať.

    Počuli ste už náš podcast?

    Vyberáme pre vás niečo PLUS