Veľkonočný zemiakový šalát s cviklou. Zdravší RECEPT si zamilujete!
3. 4. 2021, 9:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:20)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Tieto sviatky si pripravte zemiakový šalát inak. Chutiť vám bude aj bez majonézy.
Repa je lacná a nesmierne zdravá zelenina s krásnou farbou. Ako ju podsunúť tým, ktorí ju odmietajú z princípu? Možno im zachutí v kombinácii s varenými zemiakmi a kyslou uhorkou. Osviežujúci šalát sa hodí ako príloha k rezňom, ale keď ho doplníte vajíčkom, obstojí aj ako samostatné jedlo.
Potrebujeme:
- 2 varené repy
- 600 g varených zemiakov
- 4 kyslé uhorky
- 2 jarné cibuľky
Na zálievku:
- 4 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica čerstvého kôpru
- 1 lyžička soli
- 1 štipka čierneho korenia
Postup:
- Zemiaky umyte, uvarte v šupke domäkka a nechajte trocha vychladnúť. Potom ich ošúpte, nakrájajte na kocky a vložte do šalátovej misy. Uvarenú a olúpanú červenú repu nakrájajte na rovnako veľké kocky a dajte do druhej misy.
- Dobre premiešajte suroviny na zálievku. Primiešajte k nim jednu najemno nakrájanú jarnú cibuľku (bielu časť) a rovnako jemne nakrájané kyslé uhorky. Časť zálievky pridajte k zemiakom a časť k červenej repe a premiešajte.
- Až nakoniec opatrne spojte ochutené zemiaky a repu tak, aby sa šalát čiastočne prepojil, ale aby repa nezafarbila celý obsah - vznikne tak zaujímavý farebný efekt. Šalát nechajte odležať a podávajte posypaný jarnou cibuľkou.
Tip na vylepšenie: Zemiaky a repu môžete pripravovať v jednej mise, celý šalát bude mať ružovkastú farbu. Ak vám nechutí kôpor, pridajte do zálievky lyžičku strúhaného chrenu.