MENU
zdravy-zivot

Recept: Tradičné slovenské medovníky, iné už piecť nebudete!

Vianočné maškrtenie je v poriadku, ak to nepreháňate.
Zdravý život

Recept: Tradičné slovenské medovníky, iné už piecť nebudete!

Receptov na medovníčky či perníčky nájdete desiatky. Tento je však priamo od majiteľov rodinného medovinárstva zo Slovenska a má svoju tradíciu. Ak si ich upečiete raz, iné už chcieť nebudete!

Medovníky svojou históriou siahajú až do praveku. Neskôr, v časoch stredoveku, sa piekli predovšetkým v kláštoroch a na panstvách ako domáce pečivo. Medovnikárstvo na území Slovenska má svoju tradíciu už od 15. storočia. Pri príprave medovníkov sa používal varený med, ktorý pôsobí konzervačne, vďaka čomu pečivo časom nestrácalo na kvalite.

V súčasnosti nájdete na Slovensku viacero rodinných medovinárstiev. Jedno je napríklad pod Smolenickým zámkom v Smoleniciach. Svieti pri ňom naozaj netradičný 7-metrov vysoký vianočný stromček postavený z debničkových včelích úľov. Nasledovný recept na medovníky je od včelára zo Smoleníc.

Potrebujete:

  • 70 dkg hladkej múky špeciál
  • 22,5 dkg práškového cukru
  • 15 dkg tuku na pečenie
  • 5 PL medu
  • 1,5 PL perníkového korenia
  • 5 PL mlieka
  • 2 celé vajcia
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 KL kakaa

Postup:

  1. Rozdeľte dávku múky na dve časti, pričom jednu časť dáte do misky spolu s dávkou sódy bikarbóny a druhú odložíte bokom.
  2. Do väčšieho hrnca dáte med, 1 vajce, cukor, tuk, perníkové korenie a mlieko. Obsah hrnca miešate nad parou do mierneho zhustnutia a neskôr pridáte múku so sódou bikarbónou. V hrnci všetko spolu varíte za stáleho miešania asi 15 minút.
  3. Ešte teplé cesto následne vylejete do zvyšku múky a na doske vypracujete tuhé cesto.
  4. Necháte vychladnúť a cesto vyvaľkáte na hrúbku približne 3 mm.
  5. Medovníčky pred aj po upečení pretriete vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre rozohriatej na 170 °C asi 10 minút.

Medovníčky si odložte na Vianoce. Ak ich pojete, odložte si tento recept :) Dobrú chuť!

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Znamenajú väčšie bolesti v ľavom boku obličkovú koliku? Čo s tým?

Silné bolesti v ľavom boku môžu znamenať renálnu koliku. A vo vašom prípade to tak aj bolo. Drobný kamienok prechádzal močovodom, ktorý sa ho silnými bolestivými sťahmi snažil pretlačiť až do mechúra. Keď kamienok zostúpil k mechúru, začal ho dráždiť. To ste pociťovali ako stály pocit na močenie. Kamienok ste vymočili a tým sa problém vyriešil. Nateraz. Podľa skúseností je ale šanca, že sa vám objaví ďalší kamienok do päť rokov, až 50%. Je vhodné doplniť ďalšie vyšetrenia, aby sme vedeli, prečo kamienok v obličke vznikol. Niektoré kamene vznikajú kvôli anatomickým pomerom, inokedy sa jedná o zlé stravovacie návyky či nesprávne fungovanie metabolizmu. Čo sa týka vyšetrenia moču, prítomnosť baktérií vôbec nemusí súvisieť s vašimi ťažkosťami a s močovými kameňmi. Moč by vám mal určite skontrolovať urológ.

čítať viac

Dcérka má horúčku, kŕče a opuchnutý členok. Môže to byť vážne?

Bolesť a/alebo opuch kĺbov je u detí bežným klinickým symptómom širokého spektra chorôb, od benígnych stavov až po závažné stavy vyžadujúce okamžitú intervenciu. Môže sa objaviť ako výsledok prirodzeného rastu a vývoja dieťaťa. Opuch kĺbu, bolesť a horúčka sú často sprievodným javom aj rôznych respiračných a tráviacich ochorení. Tieto príznaky sa ale môžu vyskytovať aj pri iných ochoreniach. Reumatické ochorenie sa prejavuje vo forme horúčky a bolesti kĺbov zápästia, lakťa, členka či kolena. Artritída náhle začína horúčkou, potom sa objavuje opuch kĺbu, bolesť pri pohybe, bolestivé pocity pri dotyku. Odporúčam vyšetrenie u všeobecného lekára pre dorast, ktorý na základe diagnostických kritérií zváži, či je nutné vyšetrenie v ambulancii detského reumatológa.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor