MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Svieže malinové rezy sa určite vyplatí vyskúšať

Malinové rezy 
1 plech (25 x 35 cm)

Potrebujeme:
3 vajcia
125 g práškového cukru
50 ml oleja
50 ml vlažného mlieka
150 g hrubej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
3 lyžice ovocného likéru
500 g malín
práškový cukor na posypanie
Na krém: 
350 ml mlieka
50 g kryštálového cukru
1 balíček pudingového prášku s malinovou príchuťou
250 g masla
100 g práškového cukru

Postup:
1 Rúru vyhrejeme na 175 °C. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s polovicou práškového cukru vyšľaháme do peny. P
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

RECEPT: Svieže malinové rezy sa určite vyplatí vyskúšať

Ovocné kocky, ktorým neodoláte, spríjemnia letné popoludnie. Kúpte alebo si pozbierajte viac malín, aby ste si ich pri príprave zákusku mohli zobkať.

Chutné maliny obsahujú nielen vitamín C, ale aj áčko, éčko či vitamíny skupiny B. Ochutnať, či máte skutočne dobré maliny na prípravu zákusku sa oplatí aj kvôli obsahu železa, vápnika, horčíka či draslíka. Počítajte s tým, že príprava vám zaberie asi hodinu. Určite sa to však oplatí. Pripravte si chuťové poháriky a pripravte si recept podľa redakcie Dobré jedlo.

Potrebujete:

  • 3vajcia
  • 125 g práškového cukru
  • 50 mloleja
  • 50 mlvlažného mlieka
  • 150 g hrubej múky
  • 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 3 lyžice malinovej šťavy
  • 500 gmalín

Na krém:

  • 350 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balíček pudingového prášku s malinovou príchuťou
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 175 °C. Vajcia rozklepnite, žĺtky oddeľte od bielkov. Žĺtky s polovicou práškového cukru vyšľahajte do peny. Pridajte olej, mlieko, múku a premiešajte. Nakoniec vmiešajte sneh z bielkov a zvyšného cukru.
  2. Cesto rozotrite na plech (25 x 35 cm) vyložený papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi 15 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť. 
  3. Potom pripravte krém. Dajte variť 300 ml mlieka a kryštálový cukor. Do vriaceho mlieka prilejte zvyšok mlieka s rozmiešaným pudingovým práškom. Uvarte do zhustnutia a miešajte do vychladnutia.
  4. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny a potom ho postupne zašľahajte do pudingu. 
  5. Vychladnutý plát cesta vyberte z plechu a opatrne stiahnite papier. Plát pokvapkajte malinovou šťavou, natrite pripraveným krémom a dajte do chladu stuhnúť. 
  6. Rezy pred podávaním ozdobte malinami, prípadne jemne posypte práškovým cukrom.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor