Prospieva srdcu, čistí cievy, posilňuje zuby a zlepšuje metabolizmus. Pravidelným pitím zeleného čaju si znižujete riziko mŕtvice a v určitej miere aj rakovinového bujnenia. Už šálka denne zrejme zanecháva blahodarné stopy na Ázijčanoch, ktorí nešetria cigaretami, ale ani zeleným čajom. Obyčajným, ktorý je stále desaťkrát slabší než matcha.
Slnko má zákaz
Nikdy nebola určená pre masy. Čajovníky, z ktorých pravá matcha pochádza, sa v Japonsku nepestujú na rozsiahlych plantážach, ale v menších, často rodinných čajových záhradách a dodnes aj pri kláštoroch, kde sa pred osemsto rokmi história matche začala. „Lístky sa zbierajú len raz do roka, na jar. Tri týždne pred zberom sa všetky čajovníky zatienia rohožami. Nedostatok svetla zabezpečí maximálnu koncentráciu zeleného farbiva, chlorofylu, v rastline,“ opisuje prvé kroky k matchi čajová odborníčka RNDr. Alenka Ondejčíková. V mestečku Udži bola neraz pri tom. „Mladé výhonky sa zbierajú výhradne ručne, spracovávajú sa maximálne precízne s minimánym prístupom svetla. Najprv vznikne medziprodukt pripomínajúci lístkový čaj, tencha, ktorá sa následne melie medzi žulovými kameňmi na prach. Čím je tmavší, tým je matcha kvalitnejšia,“ hovorí spolumajiteľka čajovne. „No ak aj tú najkvalitnejšiu matchu necháte hodinu na svetle, zbledne a znehodnotí sa,“ dôvodí, prečo musí byť prach uzavretý v plechovke.
Zelení podvodníci
No nie každý zelený čaj v práškovej podobe je matcha. Hoci sa pod týmto názvom z Japonska a Číny vyváža a u nás predáva pokojne aj za cenu pravej matche, ktorá sa pohybuje od desať eur za päťdesiatgramové balenie. Za špičku zaplatíte aj päťnásobok. „Matche sa dá vyrobiť len obmedzené množstvo a výroba je nákladný proces. Okrem nej sa produkuje aj zelený práškový čaj, ktorý sa používa do pečiva, jedál, zmrzliny. Na pohľad ich nerozpoznáte, no majú diametrálne odlišné zdravotné účinky. Do práškového čaju sa melú čajové listy bez ohľadu na typ kríkov, dobu zberu, kvalitu a čerstvosť. Najmä také, ktoré sa predtým vôbec nezbierali alebo sa hádzali ako hnojivo pod kríčky,“ upozorňuje RNDr. Alenka Ondejčíková.
Studená a teplá
Tajomstvo zdravej sily čaju matcha spočíva v tom, že ho zužitkujete celý – nielen výluh z listov, ktoré potom vyhodíte. Oproti zelenému čaju je chuťovo výraznejší, možno horkejší, ale zároveň sladkastý. Obsah chlorofylu znásobuje jeho odkysľovacie schopnosti, skrýva sa tu aj viac železa a antioxidantov. „Tepelnou úpravou sa nutričná hodnota matche prirodzene znižuje, preto ak ju chcete maximálne využiť, odporúča sa pitie bez tepelnej úpravy,“ radí výživová poradkyňa Ing. Eva Faksová. Chladí vás už len predstava matche rozpustenej v studenej vode? Nie je to klam. V lete vás nič tak neosvieži a nezmierni potenie. Ale tradícia čajových rituálov, na ktoré sa ceremoniálna matcha pôvodne využívala, hovorí o zalievaní prášku sedemdesiatstupňovou vodou a našľahaní bambusovou metličkou.
Menšie zlo
Na šálku miniete dva gramy prášku. Niekto je za denné pitie jednej až dvoch šálok, iní uprednostňujú dvoj-až trojtýždňovú kúru, po ktorej nasleduje pauza. No aj matche môže veľa škodiť. „Keby ste naraz vypili štyri gramy, môže sa vám rozkrútiť hlava. Preto si dennú dávku rozdeľte na viac šálok, najmä ak na nie ste zvyknutí,“ zdôrazňuje výživová poradkyňa, ktorá sa matchou zaoberá. Neodporúča ju piť večer, ak nepotrebujete celú noc pracovať. Jej energiu väčšmi oceníte ráno, ideálne nalačno, s kvapkou citróna. „Pite matchu pred cvičením, dodá vám energiu a počas neho a po ňom minerály. Pred jedlom alebo po ňom zase zlepšuje trávenie,“ radí Ing. Faksová, ktorá nedá dopustiť na priaznivé účinky chlorofylu na sliznicu žalúdka a čriev. „Keď mal syn črevné problémy, dávala som mu matchu v minimálnom množstve, hoci ešte nemal ani tri roky. Pomohla,“ dodáva Ing. Faksová. Odborníci v štúdiách však odporúčajú matchu deťom až od štyroch rokov, v množstve 1,5 gramu denne. Ideálne nesladenú, ale ak to inak nejde… „Je lepšie, ak deti pijú vodu so sirupom a s matchou ako len sladkú vodu. Najmä ak majú problémy so zubami. Matcha chráni sklovinu a zásobuje minerálmi telo, ktoré je v dôsledku konzumácie množstva cukru prekyslené a spotrebuje prirodzene viac minerálov na svoje fungovanie. Ako keď si dáte krémeš a potom si idete zabehať, aby ste ho spálili,“ dodáva odborníčka na výživu.
Pozor na matchu!
- Obmedzte jej pitie v tehotenstve, najmä v prvých troch mesiacoch. Určite s matchou v tehotnosti nezačínajte a ak ste ju pili pred otehotnením, znížte dennú dávku na dva gramy.
- Ak sa liečite warfarínom, liekom na riedenie krvi, neodporúča sa vám pitie matche pre vysoký obsah vitamínu K, ktorý môže ovplyvňovať účinky lieku.
Čo dokáže?
- optimalizuje krvný tlak, znižuje vysoký
- odkysľuje organizmus
- bojuje proti rakovine
- pomáha pri obezite
- znižuje cholesterol
- tíši žalúdočné problémy
Matcha RAW guličky
Ingrediencie
- 125 g kokosu
- 300 g lúpaných mandlí
- 15 g Matcha čaju
- 60 g datlí
- 5 kvapiek extraktu zo stévie
- 50 ml agáve sirupu
- 30 g lúpaných dyňových semiačok (na obalenie)
Postup
Mandle si namočíme do vody na 8-12 hodín a datle na 4 hodiny. Vodu z mandlí a datlí zlejeme, mandle rozmixujeme v mixéri, pridáme datle a rozmixujeme až vznikne tuhá lepivá hmota. Prisypeme kokos, extrakt zo stévie, agáve, matcha čaj a opäť premixujeme až sa všetko spolu spojí. Hmota by mala byť dobre tvarovateľná na guličky. Ak by sa vám guličky zle tvorili, dajte si do dlaní trošku kokosového oleja.
Na obalenie guličiek použite podľa svojej chuti napr. kokos, rozomleté mandle, chia semiačka, alebo rozomleté dyňové semiačka.
Kedy nám RAW strava môže uškodiť? »