Hovorí sa, že tri jablká denne znižujú riziko srdcového infarktu. Aj jedným však posilníte kondíciu tela. Hryzením jablka bojujete proti podráždenej nálade a nespavosti. Jablká sú vynikajúcim spoločníkom pri očistách organizmu.
Jablko je bohaté na vlákninu, ktorá tvorí takmer tretinu jeho obsahu. Práve vláknina v spojení s ovocnými kyselinami je mimoriadne účinná prevencia proti zápche.
Podporujú vylučovanie moču, čím šetria obličky a ak si na nich pochutnáte aj v zimnom období, pomáhate predchádzať nádche, prechladnutiu i chrípke. O dobrom vplyve jablka na naše zdravie by sme ešte mohli pokračovať aj ďalej, ale prejdime radšej od teórie k praxi.
Jablkové rezy
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujeme:
- 500 g strúhaných jabĺk
- 3 vajcia
- 1 lyžicu kakaa
- 200 ml oleja
- 400 g kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 2 lyžice sódy bikarbóny
- tuk na vymastenie a múku na vysypanie plechu
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Najemno postrúhané jablká zmiešame so žĺtkami, kakaom, olejom a 250 g cukru. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom dotuha a opatrne zapracujeme do jablčnej zmesi.
- Do cesta prisypeme oba druhy múky spolu so sódou bikarbónou. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 30-40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Pred podávaním koláč necháme vychladnúť na plechu, pokrájame a posypeme práškovým cukrom