MENU
zdravy-zivot

RECEPT Nechajte sa uniesť pôžitkom. Kúzelný losos na 4 spôsoby

Losos na štyri famózne spôsoby.
Zdroj: Marek Bartoš
Zdravý život

RECEPT Nechajte sa uniesť pôžitkom. Kúzelný losos na 4 spôsoby

Skvelá ryba s jemnou chuťou a pekným ružovým mäsom môže mať stovky podôb. Celá fileta pečená na plechu sa stane ozdobou každého stola, slaný koláč vítaným pohostením. Nechajte sa okúzliť...

Viac receptov, ktoré vám prinesú nebíčko na jazýček, nájdete na stránke magazínu Dobré jedlo.

LOSOSOVÉ PLACKY

Lososové placky.Lososové placky.
Lososové placky.
Zdroj: Marek Bartoš

Príprava: 4 porcie, príprava 25 minút, pečenie 20 minút

Ingrediencie

  • 1 fileta z lososa (500 g)
  • 1 vajce
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 50 g strúhanky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na aioli:

  • 1 čerstvý surový žĺtok
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 strúčiky pečeného cesnaku
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • 120 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup

  1. Pripravte aioli: Do misky dajte žĺtok, horčicu, pečený cesnak a citrónovú šťavu. Šľahajte metličkou a tenkým pra­mienkom prilievajte olej, kým zmes nezhustne. Osoľte, okoreňte a odložte do chladničky.
  2. Lososa rozmixujte alebo nasekajte. Dajte do misy, pridajte rozšľahané vajce, najemno nakrájanú šalotku, prelisovaný cesnak, citrónovú kôru, papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a postupne pridajte strúhanku. Zmes niekoľkokrát premiešajte a nechajte krátko odstáť, aby strú­hanka vstrebala vlhkosť. Musíte získať kompaktnú hmotu, ktorá sa dá ľahko tvarovať.
  3. Vytvarujte malé placky a z obidvoch strán ich pomaly opekajte na rozpálenom oleji. Môžete ich aj potrieť olejom a v rúre pri teplote 200 °C piecť 20 minút.
  4. Placky podávajte s cesnakovou omáčkou aioli, s pečivom alebo so zeleninovým šalátom.

 Pečený cesnak do dipu

Pečený cesnakPečený cesnak
Pečený cesnak
Zdroj: Shutterstock

Pečený cesnak je skvelý, keď ho pridáte do dipu. Upečte si ho v predstihu. Zrežte  hlávku cesnaku tak, aby ste videli strúčiky, pokvapkajte olejom a pri  teplote 180 °C pečte 40 minút.

Ďalšie chutné recepty s lososom nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/4)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je ich toľko druhov. Aké sú vhodné probiotiká na zápal žalúdka?

Ak sa jedná o gastritídu alebo žalúdočné vredy, ktoré spôsobuje Helicobacter pylori, tak ako doplnková starostlivosť k liečbe antibiotikami, ale aj preventívne, je vhodné podávanie probiotík. Vhodným kmeňom v boji proti H. pylori je Lactobacilus reuteri. Táto probiotická skupina ako jediná produkuje látku reuterin, ktorá má preukázateľné antimikróbne  vlastnosti.

Vhodné sú aj kmene Lactobacillus  acidophillus LA-5 a Bifidobacterium lactis BB-12. Probiotiká majú pozitívny vplyv na trávenie. Stimulujú tvorbu žalúdočných mucínov (ochranných faktorov žalúdočnej steny) a pomáhajú zvyšovať imunitnú odpoveď v čreve.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Užívam liek na zníženie krvného tlaku, môžem sa ísť opaľovať?

Výrobca uvádza v informácii o lieku fotosenzitivitu ako nežiaduci účinok, ktorý sa môže vyskytovať veľmi zriedkavo, čo znamená menej ako 1 človek z 10 000 ľudí. Fotosenzivita spôsobená liekmi sa objavuje ako rozsiahly výsyp na tele – najčastejšie na hrudníku, bruchu, rukách, tvári a stehnách. Ak trpíte týmto nežiaducim účinkom, treba o tom informovať lekára, ktorý vám liek naordinoval a poprípade vám môže zvoliť iné liečivo. V žiadnom prípade neodporúčam liek svojvoľne vynechávať a meniť liečbu. Tým, že si liek budete dávať večer, nežiaduci účinok nezmiernite. Liečivo má polčas rozpadu a eliminácie z tela, takže presunutie dávky liečiva nemá zmysel. Samozrejme, že pri dlhšom pobyte na slnku používajte faktor 50+ a v čase, keď je slnko najsilnejšie – teda od 11. do 15. hodiny – sa zdržiavajte v tieni.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor