Viac receptov, ktoré vám prinesú nebíčko na jazýček, nájdete na stránke magazínu Dobré jedlo.
LOSOSOVÉ PLACKY
Lososové placky.
Zdroj: Marek Bartoš
Príprava: 4 porcie, príprava 25 minút, pečenie 20 minút
Ingrediencie
- 1 fileta z lososa (500 g)
- 1 vajce
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička mletej papriky
- 50 g strúhanky
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na aioli:
- 1 čerstvý surový žĺtok
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 strúčiky pečeného cesnaku
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 120 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Postup
- Pripravte aioli: Do misky dajte žĺtok, horčicu, pečený cesnak a citrónovú šťavu. Šľahajte metličkou a tenkým pramienkom prilievajte olej, kým zmes nezhustne. Osoľte, okoreňte a odložte do chladničky.
- Lososa rozmixujte alebo nasekajte. Dajte do misy, pridajte rozšľahané vajce, najemno nakrájanú šalotku, prelisovaný cesnak, citrónovú kôru, papriku, soľ a korenie. Dobre premiešajte a postupne pridajte strúhanku. Zmes niekoľkokrát premiešajte a nechajte krátko odstáť, aby strúhanka vstrebala vlhkosť. Musíte získať kompaktnú hmotu, ktorá sa dá ľahko tvarovať.
- Vytvarujte malé placky a z obidvoch strán ich pomaly opekajte na rozpálenom oleji. Môžete ich aj potrieť olejom a v rúre pri teplote 200 °C piecť 20 minút.
- Placky podávajte s cesnakovou omáčkou aioli, s pečivom alebo so zeleninovým šalátom.
Pečený cesnak do dipu
Pečený cesnak
Zdroj: Shutterstock
Pečený cesnak je skvelý, keď ho pridáte do dipu. Upečte si ho v predstihu. Zrežte hlávku cesnaku tak, aby ste videli strúčiky, pokvapkajte olejom a pri teplote 180 °C pečte 40 minút.
Ďalšie chutné recepty s lososom nájdete na ďalšej strane ►►►