Máte tento rok aj vy pocit, že skôr než ovocie poriadne dozreje, padne zo stromu poškodené osami či iným hmyzom? Hrušky určite nevyhoďte, rýchlo ich spotrebujte v kuchyni. Už ste skúšali hruškový cheesecake? Určite mu dajte šancu. Ak čakáte hostí, určite ho všetci ocenia, hoci patrí ku kalorickejším dobrotám.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 270 g hladkej múky
- 170 g masla
- 2 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 2 lyžice medu
- lyžicu sódy bikarbóny
Na hruškový nálev:
- 4 hrušky
- 100 ml vody
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 ks klinčekov
- trochu celej škorice
Na plnku:
- 9 plátkov želatíny, 15 g
- 500 g jemného tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- lyžicu vanilkového extraktu
- 280 ml šľahačkovej smotany
- 280 ml kyslej smotany
Postup:
- Pripravte cesto. V mise nad vodným kúpeľom rozpustite maslo. Pridajte cukor, med a do rozpustenej hmoty pridajte za stáleho miešania postupne vajcia, múku so sódou bikarbónou a šľahajte ručným mixérom, kým cesto nezačne chytať zlatistú farbu. Rozdeľte ho rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 až 12 minút. Nechajte vychladnúť.
- Na nálev dajte do hrnca vodu, cukor, klinčeky a škoricu. Priveďte do varu, znížte oheň, vložte ošúpané hrušky nakrájané na menšie kocky, povarte 2 minúty a odstavte.
- Pripravte plnku. Do studenej vody namočte na 10 minút želatínu. V mise premiešajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a obe smotany. Do kastrólika prelejte 50 ml nálevu z hrušiek a zahrejte na nízku teplotu, aby ste mohli rozpustiť želatínu. Do rozpustenej želatíny zamiešajte postupne po lyžiciach tvarohovú hmotu, aby ste želatínu temperovali a nezrazila sa. Zľahka primiešajte scedené hrušky.
- Na upečený korpus vo forme vylejte tvarohovo-hruškovú plnku, prikryte ju druhým korpusom, jemne pritlačte, aby sa korpus spojil s tvarohovou hmotou a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc stuhnúť. Cheesecake vyberte z formy.
Počuli ste už náš podcast?