MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Máte chuť na sladké? Urobte si hruškový cheesecake

Recept na tento hruškový cheesecake nájdete takisto priamo tu, na našom webe.
Zdroj: Laura Witteková
Zdravý život

RECEPT: Máte chuť na sladké? Urobte si hruškový cheesecake

Sezóna jesenného ovocia sa začína. Ak vám padli hrušky zo stromu, pripravte si neodolateľný zákusok podľa receptu redakcie Dobré jedlo.

Máte tento rok aj vy pocit, že skôr než ovocie poriadne dozreje, padne zo stromu poškodené osami či iným hmyzom? Hrušky určite nevyhoďte, rýchlo ich spotrebujte v kuchyni. Už ste skúšali hruškový cheesecake? Určite mu dajte šancu. Ak čakáte hostí, určite ho všetci ocenia, hoci patrí ku kalorickejším dobrotám.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 270 g hladkej múky
  • 170 g masla
  • 2 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice medu
  • lyžicu sódy bikarbóny

Na hruškový nálev:

  • 4 hrušky
  • 100 ml vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 ks klinčekov
  • trochu celej škorice

Na plnku:

  • 9 plátkov želatíny, 15 g
  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • lyžicu vanilkového extraktu
  • 280 ml šľahačkovej smotany
  • 280 ml kyslej smotany

Postup:

  1. Pripravte cesto. V mise nad vodným kúpeľom rozpustite maslo. Pridajte cukor, med a do rozpustenej hmoty pridajte za stáleho miešania postupne vajcia, múku so sódou bikarbónou a šľahajte ručným mixérom, kým cesto nezačne chytať zlatistú farbu. Rozdeľte ho rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 až 12 minút. Nechajte vychladnúť. 
  2. Na nálev dajte do hrnca vodu, cukor, klinčeky a škoricu. Priveďte do varu, znížte oheň, vložte ošúpané hrušky nakrájané na menšie kocky, povarte 2 minúty a odstavte.
  3. Pripravte plnku. Do studenej vody namočte na 10 minút želatínu. V mise premiešajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a obe smotany. Do kastrólika prelejte 50 ml nálevu z hrušiek a zahrejte na nízku teplotu, aby ste mohli rozpustiť želatínu. Do rozpustenej želatíny zamiešajte postupne po lyžiciach tvarohovú hmotu, aby ste želatínu temperovali a nezrazila sa. Zľahka primiešajte scedené hrušky. 
  4. Na upečený korpus vo forme vylejte tvarohovo-hruškovú plnku, prikryte ju druhým korpusom, jemne pritlačte, aby sa korpus spojil s tvarohovou hmotou a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc stuhnúť. Cheesecake vyberte z formy.

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor