Chutney alebo tiež čatní sa podáva k mäsu, ale môžete si ho pridať aj ku grilovanému tofu či syru, je to len na vašich chuťových preferenciach. Na každý pád dodá jedlu nádych exotiky. Tento recept je výnimočne jednoduchý a chuťovo by sa vám mohol zapáčiť. Ingrediencie iste máte aj doma.
Potrebujete
- 300 g sliviek
- 1/2 PL nadrobno nakrájaného zázvoru
- 1 PL citrónovej šťavy
- cukor na dochutenie
- 1/2 ČL soli (ak máte, použite čiernu soľ)
- 1/2 ČL drvených vločiek čili
Postup
- Slivky vykôstkujte a rozmixujte do hladka.
- Povarte na panvičke na strednom ohni, kým masa trochu nezhustne.
- Prisypte cukor, ďalej varte, aby masa zhustla.
- Pridajte nasekaný závor, povarte ešte minútku.
- Prisypte soľ, dobre rozmiešajte.
- Prihoďte vločky čili.
- Varte ešte chvíľu, pozor, aby sa vám zmes nepripálila.
- Keď nadobudne hustejšiu konzistenciu, aká sa vám páči, dajte dolu z ohňa a prilejte citrónovú šťavu.
Tip: Ak čatní nechcete spotrebovať celé hneď, bude lepšie, ak namiesto citrónovej šťavy dáte na záver ocot. Má lepšie konzervačné vlastnosti a čatní vám vo fľaštičke v chladničke lepšie vydrží.
Dobrú chuť!