MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Hruškovú štrúdľu s brusnicami ste už vyskúšali?

Na túto máme recept.
Zdravý život

RECEPT: Hruškovú štrúdľu s brusnicami ste už vyskúšali?

Máte chuť na niečo sladké? Upečte si tradičnú štrúdľu s originálnou plnkou. Recept z redakcie Dobré jedlo vám spestrí voľný deň.

Hrušky vás potešia nielen obsahom vitamínov B, ale obsahujú i céčko či áčko. Poteší aj ich pestrá skladba minerálov. Nájdete v nich napríklad meď, horčík, zinok, vápnik, draslík či fosfor. Určite si ešte pred prípravou štrúdle zahryznite do čersvej hrušky. Klasický koláč zase určite poteší všetky maškrtné jazyky.

Potrebujeme:

Z ingrediencií prípravíte 2 štrúdle

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 40 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • soľ
  • 1 lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
  • 100-120 ml vlažného mlieka (podľa veľkosti vajca)
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 vajce

NA PLNKU: 

  • 1 kg hrušiek
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 60 g sušených brusníc, prípadne môžete namiesto nich použiť hrozienka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 100 g strúhanky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 lyžičky škoricového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov, použiť môžete aj posekané vlašské alebo lieskové orechy

Postup:

  1. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom, so štipkou soli a s citrónovou kôrou. Asi 60 ml mlieka zmiešajte s rozpusteným maslom a vajcom. Pridajte k sypkej zmesi a vypracujte vláčne cesto.
  2. Zvyšné mlieko pridávajte postupne, musí vzniknúť mäkšie, dobre tvarovateľné cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a nechajte  30 minút v chlade.
  3. Začnite s prípravou plnky. Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na malé kocky, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Väčšie brusnice prekrojte. Maslo rozpustite, strúhanku a mandľové lupienky nasucho opečte. 
  4. Cesto rozdeľte na dve časti, každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát. Hrúbka by mala byť okolo 1,5 až 2 mm. Potom plát orežete na veľkosť asi 35 x 45 cm a potrite rozpusteným maslom.
  5. Plnku rozložte do troch strán, 3 až 4 cm od okraja. Plát natretý maslom posypte strúhankou, mandľovými lupienkami, obložte hruškami, posypte brusnicami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Nenaplnené okraje preložte na plnku a naplnený plát stočte do štrúdle. 
  6. Štrúdle preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich rozpusteným maslom a 20 až 25 minút pečte pri teplote 170 °C. Po upečení ich opäť potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Prečo sa mi tvoria modriny bez príčiny? Sú nebezpečné?

Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.

čítať viac

Mám cukrovku a trápi ma sucho v ústach. Čo môže byť príčinou?

Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.

Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.

Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor