Zaručene si ich zamilujete, aj keď vám lepok nerobí problémy. Pre zdravú zmenu.
Potrebujeme:
- 120 g ryžovej múky,
- 85 g kukuričnej múky,
- 35 g tapiokovej múky,
- 1 lyžica ryžového sladu,
- 1 lyžička soli,
- 2 lyžice psyllia,
- 1 lyžica bezlepkového materského kvásku,
- 250 g vody.
Buďte pripravení na to, že cesto vďaka kvásku viditeľne zväčší svoj objem a vďaka psylliu zhustne. V prípade, že sa bude lepiť na prsty, potrite si ruky olejom.
Ako na kvások? Čítajte ►TU!
Postup
- Všetky suroviny navážime do misy. Lyžicou poriadne rozmiešame, aby nebolo suché miesto. Riedke cesto bude každou minútou tuhnúť.
- Misku s cestom prekryjeme fóliou, necháme kvasiť pri izbovej teplote 12 hodín. Vykvasené cesto dáme na pracovnú dosku. S cestom sa dobre pracuje, múky na podsypanie veľa netreba.
- Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti. Z každej časti vytvarujeme žemľu a dáme na plech na pol hodiny vykvasiť.
- Zatiaľ rozohrejeme rúru na 230 °C. Žemle pečieme vo vyhriatej rúre 25-30 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
A tieto ste už vyskúšali?
- Zahryznite sa do ľahkosti: 3 recepty na poctivé kváskové chlebíky
- Mrkvovo-orechový kváskový chlebík
- FOTOPOSTUP na fantastické domáce kváskové rožteky
- Pizza, ktorá nenafukuje. Ľahká, kvásková, aj pre bezlepkáčov