Názory na kávu sa rôznia. Je podľa vás jej pitie prospešné pre zdravie?
Pre väčšinu ľudí áno, ale závisí od kvality kávy, rovnako tak od toho, či ju pijete s cukrom, mliekom alebo len čistú kávu alebo s maslom či kolagénom. Záleží, ako funguje váš metabolizmus, ale hlavne na kvalite a spracovaní kávy, ktorú denne pijete – či je prepálená a obsahuje akrylamid, alebo je čistá a obsahuje prospešné polyfenoly.
Počula som, že rastlinné mlieko do kávy je lepšie. Prečo?
Záleží, ako sa na to pozrieme. Predpokladám, že vychádzate z názoru a pozorovania mnohých ľudí, ktorých z rastlinného mlieka v káve nenadúva a ľahšie trávi. Opäť sme však pri individuálnej intolerancii alebo pri kvalite mlieka. Rastlinné mlieko zo sóje obsahujúce cukor, tak môže byť v káve oveľa horšie ako poctivé kravské biomlieko.
Koľko šálok kávy je ešte v poriadku vypiť počas dňa? Koľko nám už môže uškodiť?
Pre väčšinu ľudí sú odporúčané 2-3 šálky. To však vedci môžu vždy určiť len zo štatistík nejakej meranej vzorky. Z pohľadu jednotlivca je dôležité sledovať, čo s ním aká dávka kofeínu robí a kde máte svoju adekvátnu hladinu. Málo vám pre mozog a povzbudenie nefunguje, ale veľa vás už stresuje.
Ako si zdravo dochutiť kávu? Viac vo videorozhovore.
- 38%
- 34%
- 28%
Váš hlas bol započítaný