Cuketa je fantastická a na prípravu mimoriadne nenáročná zelenina. Obsahuje približne 90 % vody a žiaden tuk. Ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, priravte si ju už dnes.
A šupku z nej nevyhadzujte. Práve tá je bohatá na veľa zdraviuprospešných látok - ako napríklad draslík, vitamín E, vitamíny zo skupiny B a ďalej tiež vápnik, horčík, železo a mnoho ďalších.
5x pre zdravie
- Cuketa odvodňuje, odkysľuje, detoxikuje črevá.
- Pomáhajú udržiavať zdravý krvný obeh.
- Má nízky obsah tuku a sodíka, ale vysoký obsaho vlákniny a draslíka.
- Protizápalové vlastnosti cukety prispievajú k liečbe astmy.
- Zelená zelenina, ako cuketa, podporujú silnejšie kosti a zuby.
Máme pre vás pár tipov, ako si ju chutne pripraviť:
Cuketová frittata
Zdroj: Shutterstock
2 porcie
Potrebujete:
- 1 stredne veľká cuketa
- 4 vajcia
- 2 jarné cibuľky
- 20 g nastrúhaného čedaru
- malú viazaničku petržlenovej vňate
- 2 lyžice olivového oleja
- mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
- Umytú cuketu pokrájajte na tenké kolieska, jarnú cibuľku umyte a pokrájame tiež na kolieska. V menšej panvici vhodnej do rúry rozohrete olej. Pridajte plátky cukety a asi 5 minút opekajte do zlatista.
- Vajcia rozbite do misky, zľahka rozšľahajte, pridajte kolieska jarnej cibuľky a nasekanú vňať. Osoľte, okoreňte a vajcovú zmes nalejte do panvice. Rýchlo premiešjte, stiahite plameň a posypte nastrúhaným syrom.
- Vajcia nechajte krátko stuhnúť a vložte v panvici do rúry na 5 minút.
Cuketové recepty pokračujú na ďalšej strane...