MENU
zdravy-zivot

RECEPT: Celozrnné lievance s chuťou leta. Stoja za to, aby ste si privstali!

Stačí poznať základ vynikajúceho cesta. Výber ovocia je na vás.
Zdroj: anza, Shutterstock
Zdravý život

RECEPT: Celozrnné lievance s chuťou leta. Stoja za to, aby ste si privstali!

Ak sa vám ráno nedarí zobudiť rodinku, s vôňou týchto lievancov to máte zaručené. Sú plné čerstvých vitamínov z ovocia a tiež vlákniny.

Vanilka, medovka, ovocie, javorový sirup...to je tajomstvo fantastických špaldových lievancov, z ktorých vás nenafúkne. Ak odštartujete deň týmito raňajkami, dobrá nálada vám vydrží až do večera a rodinka vás zlatom vyváži.

Potrebujeme:

  • 250 ml mlieka,
  • 2 lyžice trstinového cukru,
  • vanilkový lusk,
  • 2 vajcia,
  • 220 g banánov,
  • 1 jablko,
  • 1 hruška,
  • pár lístkov medovky,
  • 200 g špaldovej celozrnnej hladkej múky,
  • ½ lyžice masla ghí,
  • 100 g jahôd na ozdobu,
  • javorový sirup na poliatie.

Už ste počuli náš podcast?

Postup nájdete na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor