Cícer je jedna z najzdravších strukovín, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Jeho výhodou je, že je ľahko stráviteľný a zároveň nenafukuje. Poskytuje množstvo vlákniny, zdravých tukov polysacharidov a celý rad vitamínov a minerálov. A navyše, dokážete z neho načerpať 80% z odporúčanej dennej dávky železa. Cícer je tiež nabitý antioxidantmi, ktoré chránia pokožku pred voľnými radikálmi. No ani tu zoznam jeho výhod nekončí.  

Čítajte aj: Superpotravina i liek: Pohánka je bezlepková, no prečo ani vám nesmie chýbať?

Pomôže s chudnutím

Ak ste si cícer doteraz spájali najmä s hummusom, potom by ste mu mali dať šancu aj v iných podobách. Využitie v kuchyni má veľké, môžete ho konzumovať ako akúkoľvek inú strukovinu. Používa sa na prípravu polievok, nátierok, zahustenie omáčok, no výborný je tiež ako príloha či nasucho opražený a pridaný do šalátu.

Zároveň je skvelým pomocníkom pri diéte, pretože je bohatým zdrojom bielkovín a zasýti vás nadlho. Cícer je však vhodný pre všetky vekové kategórie. Tehotné ženy z neho načerpajú kyselinu listovú, deťom poskytne množstvo dôležitých látok k správnemu vývoju zubov a kostí, celiatici, pretože je bezlepkový a diabetici pre jeho pozitívne účinky pre udržanie nižšej hladiny glukózy v krvi.

 TOP znižovače tlaku. Vyjedzte si zdravé srdce s týmito dobrotami

Čo sa v ňom skrýva

Okrem bielkovín, zdravých tukov, sacharidov a vlákniny obsahuje aj draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, fosfor, selén a vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, K a tiež omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny či betakarotén. Cícer je tiež významným zdrojom železa a obsahuje aj kyselinu pangamovú, ktorá je výborným antioxidantom. Ďalšou užitočnou vlastnosťou tejto strukoviny je jej vplyv na znižovanie cholesterolu. Konzumovať by ste ho mali aj pri problémoch s nízkou imunitou a pôsobí preventívne pri žalúdočných ťažkostiach.

8 tipov pre zdravé črevá. Správne dobroty zlepšia trávenie aj náladu

Ako si ho pripraviť

Skôr, než sa pustíte do prípravy cíceru, najskôr ho aspoň na 5 hodín namočte do vody. Nezabudnite, že soliť ho budete až po uvarení. Dochutiť ho môžete citrónom, ktorý zvýrazní jeho chuť alebo bylinkami. Vyskúšajte si pripraviť hummus z cíceru, no inak, pridajte do neho mrkvu a cesnak. Uvaríte si tak výbornú zdravú večeru, ktorá vďaka karotenoidom zabojuje proti zápalom.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 300 g mrkvy,
  • pol lyžičky rímskej rasce,
  • 300 g cícera v slanom náleve alebo naparený,
  • 3-4 lyžice olivového oleja,
  • 3 lyžice sezamovej pasty tahini,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy,
  • soľ.

Postup:

  1. Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska.
  2. Primiešame lyžicu olivového oleja a rascu.
  3. Dáme piecť na 20 minút pri 200 °C.
  4. Spolu s upečenou mrkvou dobre rozmixujeme scedený cícer, pastu tahini, cesnak a zvyšok olivového oleja.
  5. Ak sa nám zdá konzistencia príliš hustá, pridáme olej.
  6. Dochutíme soľou, šťavou z citróna a podávame s kukuričnými plackami alebo s celozrnným chlebom.

Pozitívne účinky cíceru na zdravie:

  • zvyšuje obranyschopnosť,
  • prečisťuje telo, zlepšuje trávenie,
  • zlepšuje vyprázdňovanie,
  • podporuje metabolizmus,
  • pomáha pri žalúdočných problémoch,
  • prevencia proti osteoporóze,
  • prevencia proti rakovine,
  • prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám,
  • znižuje vysoký cholesterol v krvi,
  • normalizuje hladinu cukru v krvi,
  • zlepšuje príznaky kožných ochorení,
  • podporuje rast zdravých kostí, nechtov a zubov,
  • podporuje dobrý zrak.

​Neviete ako uvariť cícer? Niekoľko postupov a rád nájdete vo videu:

Zdroj: www.youtube.com/Inspired Taste

Môže vás zaujímať: