MENU
zdravy-zivot

Príčina večného hladu odhalená: Pre tento enzým sa nikdy necítite sýti

Nikdy nemáte dosť? Vieme, čo si treba v tele dať skontrolovať.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Príčina večného hladu odhalená: Pre tento enzým sa nikdy necítite sýti

Nedokážete odolať jedlu, ani ak ste sa práve najedli? Váš problém môže tkvieť v čudnej hormonálnej hre organizmu. Vieme, čo vám zrejme hapruje!

Bez jedla sa nedá žiť, no u niektorých ľudí to platí dvojnásobne. U tých, ktorí sa necítia najedení ani po kompletnom trojchodovom obede, ani po výdatnom dezerte, dokonca ani počas noci v spánku. Vedci teraz objavili kľúčový mechanizmus, ktorý náš hlad kontroluje a vedie k tomu, že sa podaktorí z nás prejedajú. Už dávno sú známe hormóny grelín a leptín, ktoré regulujú apetít tela a kontrolujú prírastok hmotnosti. Grelín vám vraví, kedy ste hladní, kým leptín zas, kedy už je jedla dosť. Vedci si dlho mysleli, že za nadváhu môže práve leptín, ak sa nevylučuje v dostatočnej výške. Avšak nedávne štúdie ukázali, že obézni ľudia majú v skutočnosti oveľa viac leptínu, ako štíhli ľudia. Vyzerá to skôr tak, že  z nejakého dôvodu sú voči nemu rezistentní.

Dokážete rozpoznať svoj druh hladu? Ak chcete schudnúť, mali by ste!

Záhadný enzým

Ak bunky v mozgu nezaregistujú leptín, nemôže „načítať“ informáciu o tom, že telo je najedené. Namiesto toho mozog vysiela signál o hladovaní, bez ohľadu na to, koľko ste toho zjedli. V panike mozog dokonca inštruuje telo na zvýšenie energetického príjmu a vy tak túžite po rýchlej energii v podobe tučného a sladkého. Toto sa deje v prípade, že na leptín váš organizmus nereaguje. Vedci z Nemecka v štúdii uverejnenej v časopise Nature Communication však zdá sa konečne objavili prepínač, ktorý vnímavosť na leptín reguluje. Zistili, že existuje enzým HDAC5 (histone deacetylase 5), ktorý má na prácu leptínu významný vplyv. „HDAC5 predstavuje dôležité spojenie v komunikácii medzi našim tukovým tkanivom a centrami hladu v mozgu,“ hovorí doktor Paul Pfluger z Research Unit Neurobiology of Diabetes. Stručne povedané, ľudia, ktorí produkujú tento enzým, sú voči leptínu odolní. Podľa vedcov je toto zároveň jednoznačná odpoveď na príčinu jojo efektu a súčasne i návod na vyvinutie špeciálnej diéty, cvičenia a lieku pre ľudí s leptínovou rezistenciou.

Obezita

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor