Bez jedla sa nedá žiť, no u niektorých ľudí to platí dvojnásobne. U tých, ktorí sa necítia najedení ani po kompletnom trojchodovom obede, ani po výdatnom dezerte, dokonca ani počas noci v spánku. Vedci teraz objavili kľúčový mechanizmus, ktorý náš hlad kontroluje a vedie k tomu, že sa podaktorí z nás prejedajú. Už dávno sú známe hormóny grelín a leptín, ktoré regulujú apetít tela a kontrolujú prírastok hmotnosti. Grelín vám vraví, kedy ste hladní, kým leptín zas, kedy už je jedla dosť. Vedci si dlho mysleli, že za nadváhu môže práve leptín, ak sa nevylučuje v dostatočnej výške. Avšak nedávne štúdie ukázali, že obézni ľudia majú v skutočnosti oveľa viac leptínu, ako štíhli ľudia. Vyzerá to skôr tak, že z nejakého dôvodu sú voči nemu rezistentní.
Dokážete rozpoznať svoj druh hladu? Ak chcete schudnúť, mali by ste!
Záhadný enzým
Ak bunky v mozgu nezaregistujú leptín, nemôže „načítať“ informáciu o tom, že telo je najedené. Namiesto toho mozog vysiela signál o hladovaní, bez ohľadu na to, koľko ste toho zjedli. V panike mozog dokonca inštruuje telo na zvýšenie energetického príjmu a vy tak túžite po rýchlej energii v podobe tučného a sladkého. Toto sa deje v prípade, že na leptín váš organizmus nereaguje. Vedci z Nemecka v štúdii uverejnenej v časopise Nature Communication však zdá sa konečne objavili prepínač, ktorý vnímavosť na leptín reguluje. Zistili, že existuje enzým HDAC5 (histone deacetylase 5), ktorý má na prácu leptínu významný vplyv. „HDAC5 predstavuje dôležité spojenie v komunikácii medzi našim tukovým tkanivom a centrami hladu v mozgu,“ hovorí doktor Paul Pfluger z Research Unit Neurobiology of Diabetes. Stručne povedané, ľudia, ktorí produkujú tento enzým, sú voči leptínu odolní. Podľa vedcov je toto zároveň jednoznačná odpoveď na príčinu jojo efektu a súčasne i návod na vyvinutie špeciálnej diéty, cvičenia a lieku pre ľudí s leptínovou rezistenciou.
Obezita