Potvrdil to profesor Robert Thomas, onkológ v Bedfordskej nemocnici, a jeho tím, keď vykonali šesťmesačnú štúdiu u 203 dospelých mužov, pričom všetci z nich trpeli rakovinou prostaty.
Muži boli rozdelení do dvoch skupín. Muži v jednej skupine dostávali denne granátové jablká, kurkumu, zelený čaj a brokolicu. Druhá skupina dostávala placebo. Všetci dostávali každý deň kapsulu buď zloženú zo spomínaných potravín, tzv. Pomi-t, alebo placebo kapsulu.
Po pol roku namerali lekári u skupiny s Pomi-t kapsulami o 63 % nižšie hladiny prostatického špecifického antigénu (PSA), než u placebo skupiny. Táto látka je proteín produkovaný bunkami prostaty. Krvné testy môžu zmeraním tejto látky pomôcť odhaliť skoré štádium rakoviny prostaty.
Nižšia hladina indikátorov
Ľudia s rakovinou prostaty majú vyššiu a rastúcu krvnú hladinu PSA. Ide len o indikátor, po ktorom nasledujú ďalšie testy. V tejto štúdii ani lekári ani účastníci nevedeli, kto užíva falošné kapsule a kto Pomi-t. Tie sú nielenže účinné pri kontrole hladiny PSA, ale nespôsobujú žiadne vedľajšie účinky.
Predchádzajúce štúdie, ktoré sa zamerali na zavedenie minerálov, lykopénu a vitamínov získaných z potravín do stravy, urobili viac škody ako úžitku. Menšie laboratórne testy preukázali protirakovinové účinky polyfenolov z potravín, ako je brokolica, kurkuma, zelený čaj a granátové jablko.
Životný štýl je podstatný
Táto štúdia má ako prvá jasne určiť ich vplyv na markery vývoja rakoviny s vedecky podloženým hodnotením. Profesor Thomas povedal: „Naša štúdia objavila niečo, čo bude mať celosvetový dopad. Dúfame, že to pomôže miliónom ľudí pomôcť v boji proti vzniku ochorenia prostaty.“
Rakovina prostaty„Zdravá strava a životný štýl je hlavný spôsob, ako pomôcť v boji proti rozvoju rakoviny, ale ľudia sa teraz môžu obrátiť na komplexný potravinový doplnok, ktorý preukázateľne funguje,“ vysvetlil profesor Thomas.
Granátové jablko
Granátové jablko pomáha zastaviť šírenie rakoviny prostaty. Vedci z University of California identifikovali komponenty džúsu z granátových jabĺk, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny prostaty a vzniku metastáz.
Šťava z granátového jablka môžu pomôcť odvrátiť niekoľko komplikácií u pacientov s ochorením obličiek, ktorí sú na dialýze, vrátane vysokej miery chorobnosti v dôsledku kardiovaskulárnych chorôb a infekcií.
Granátové jablko môže pomôcť zabrániť vzniku rakoviny prsníka. Štúdie preukázali, že granátové jablká obsahujú šesť zlúčenín, ktoré dokážu zastaviť rast hormonálne spôsobeného karcinómu prsníka. Vedci však varujú, že šlo o in vitro štúdie, ktoré neboli testované na zvieratách či ľuďoch.
Brokolica
Prínosy pre zdravie boli dokázané najmä vďaka dvom látkam v brokolici. Enzým myrosináza má silné protirakovinové účinky - v záujme zachovania tohto enzýmu odborníci odporúčajú brokolicu len ľahko podusiť.
Brokolica obsahuje aj sulforafán, ktorý vás ochráni pred artritídou. Táto látka blokuje enzýmy, ktoré spôsobujú deštrukciu kĺbov pri osteoartróze, čo je najčastejší typ artritídy. Látky obsiahnuté v brokolici môžu napomôcť pri liečbe rakoviny prsníka, ale pôsobia aj preventívne. Významne totiž znižujú počet nádorových kmeňových buniek. Rakovinové bunky dokonca neboli schopné generovať nové nádory.
Brokolica znižuje množstvo rakovinových buniek v tele.
Foto: Sxc.hu
Kurkuma
Niektoré štúdie sa zamerali na korenie kurkuma, najmä na jeho hlavnú zložku – kurkumín. Kurkuma pomáha potlačiť rast nádorov hlavy a krku. Štúdiu ukázala, že kurkumín potláča bunkovú signálnu dráhu, ktorá podporuje rast nádorov hlavy a krku.
Táto štúdia ukazuje, že kurkumín môžu pracovať v ústach pacientov s nádorovým ochorením a znižuje aktivity, ktoré podporujú rast nádoru. A vplýva na rakovinu nielen tým, že inhibuje kritické bunkové signálne dráhy, ale aj vplýva na samotné sliny znížením zápalových cytokínov v slinách.“
Kurkuma a škorica v organizme redukujú negatívnu reakciu na tučné jedlá. Odborníci z Pennsylvania State University zistili, že ľudia, ktorí jedia stravu bohatú na korenie, najmä škoricu a kurkumu, majú menej negatívne reakcie na tučné jedlá. Hladina triglyceridov u nich nevyskočí tak vysoko, ako u ľudí s podobnou stravou.
Zelený čaj
Zelený čaj znižuje riziko mŕtvice a ľudia, ktorí pijú zelený čaj pravidelne, majú nižšie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody. To však nie je všetko. Epigalokatechín-3 galát, organická chemická zložka v zelenom čaji, pri pravidelnej konzumácii pomáha priestorovému vedomiu a pamäti.
Zelený čaj znižuje riziko postihnutia v starobe. Tím vedcov z Tohoku University v Japonsku zistil, že dlhodobé pravidelné pitie zeleného čaju znamená nižšiu pravdepodobnosť, že dôjde počas staroby k rozvoju funkčnej neschopnosti. Dodali, že čím viac ľudia pili zelený čaj, tým bolo riziko rôznych ochorení nižšie.