Voňavá a mimoriadne chutná hliva ustricová je jednou z najznámejších liečivých húb v Európe. Natrafiť na ňu môžete aj v našich lesoch. Najčastejšie sa ukrýva na kmeňoch a konároch listnatých stromov. Ak sa ju rozhodnete pestovať, budete mať doma cenný zdroj vitamínov B, D, C a K, nenasýtených mastných kyselín a bioflavonoidov. Z minerálnych a stopových prvkov vás obdarí železom, zinkom, draslíkom, fosforom, selénom, sodíkom, jódom a borom. Obsahuje tiež aminokyseliny, steroly, proteíny a cukry.
Proti vírusom a baktériám
Ak sa v chladnejšom období bojíte vírusov a baktérií, ktoré na nás číhajú na každom kroku, doprajte si hlivu. Naštartuje váš imunitný systém na plné obrátky. Vďačiť za to môžeme polysacharidom. Tie dokážu stimulovať činnosť bielych krviniek, ktoré v našom tele rozpoznajú a likvidujú škodlivých „návštevníkov“ – vírusy, baktérie, ale i všetky poškodené bunky v tele.
Silné srdce a cievy
Konzumácia hlivy je aj výbornou prevenciou proti rozvoju aterosklerózy a ochoreniam srdca a ciev. Môže za to látka lovastatin, ktorá znižuje hladinu LDL zlého cholesterolu v krvi. Ak vás trápi vysoký tlak, táto liečivá huba vám ho pomôže znížiť. Okrem toho hliva dokáže na seba viazať ťažké kovy z potravy a vylučovať ich z tela. Má silné antioxidačné účinky, ktoré chránia cievy a krvné doštičky. Obsahuje tiež pleurotín, ktorý účinkuje podobne ako antibiotiká a je známy pre jeho pozitívny účinok proti tvorbe krvných zrazenín. Hubová vláknina zase slúži ako prírodné probiotikum. Podporuje rast prospešných baktérií v tráviacom trakte a pomáha jeho správnemu fungovaniu. Znižuje vznik zápchy a hnačky. Je vhodná pre diabetikov i celiatiov a nemá na rozdiel od mnohých syntetických liečiv žiadne vedľajšie účinky. Konzumácia hlivy je prevenciou pred vznikom rakoviny aj ako doplnok pri chemoterapeutickej liečbe.
Zdravá rada
Hliva ustricová pomáha aj pri rôznych kožných ochoreniach. Odporúča sa najmä pri akné, svrbení kože a ekzémoch. Pomáha aj ako doplnok liečby pri výskyte bradavíc.