Reklama

Podporte zdravie čriev: TOP 5 potravín s najväčším obsahom prebiotík

Nová metóda odhalí rakovinu hrubého čreva u 9 z 10 pacientov.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Reklama
Norbert Skoupa

Norbert Skoupa

Prispievateľ

Prebiotiká sú typom vlákniny vhodnej pre črevá, pretože majú potenciál zlepšiť ich zdravie. Na základe nových predbežných výskumov sa podarilo identifikovať päť potravín, kde je ich najviac.

Dôležité prebiotiká

Na čele hojnosti prebiotických látok sú púpavová zelenina, topinambury, cesnak, pór a cibuľa. Na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu NUTRITION 2023 to odhalili prostredníctvom štúdie, ktorá však ešte neprešla odborným posúdením ani publikovaním. Tieto potraviny nepodporujú len zdravie čriev. Sú plné prebiotík a bohaté aj na vlákninu - základnú živinu, ktorá nám často uniká.

„Predchádzajúci výskum poukázal na zdravotné výhody konzumácie potravín s vysokým obsahom prebiotických látok,” prezradila Cassandra Boydová, spoluautorka štúdie a študentka magisterského štúdia na San José State University. „Prijímanie stravy, ktorá podporuje črevné mikroorganizmy a zároveň zvyšuje príjem vlákniny, je dosiahnuteľnejšie, ako si možno myslíte," uviedla Boydová v tlačovej správe.

Autor článku

Norbert Skoupa

Prispievateľ
Najradšej píše o najnovších vedeckých štúdiách a poznatkoch, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť životy ľudí. Vo voľnom čase sa venuje behu, hudbe a čítaniu kníh.
Výber pre vás